Hírek

Otthoni gyorssegély gyógynövényekből

Ha visszaemlékszem a gyermekkori megfázásokra, téli időszakokra, akkor a kamillás gőzölés az első ami eszembe jut. Emellett ittuk a saját szedésű hársfa-, bodza-, csalán-, borsmenta- és természetesen a kamilla teát is. A körömvirág is minden évben virágoskertünkben díszelgett.

Mit érdemes és hogyan? Mik azok amik jók, ha mindig vannak otthon?

 

Aloe Vera

Trópusokon őshonos növény története az időszámításunk előtti időkre nyúlik vissza. A fáraók az élet elixírjének tartották. KKleopátra szépségét, valamint Nagy Sándor seregeinek sikerét is e növénynek tulajdonították. A tudomány mai állása szerint mintegy 250 féle, az emberi szervezet számára hasznos alkotóelemet, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, fehérjéket, szénhidrátokat valamint aminosavakat tartalmaz. Hosszú ideig az emberek kizárólag a levél külső részében található aloint alkalmazták szárított por formájában hashajtó és féregirtó szerként. A levél belsejében található gélt, mint elsősegélynyújtó szert is felhasználták a mindennapos otthoni sérüléseknél, pl. vágási, égési sérülések emésztés segítése, bőrápolás. 

Az Aloe vera leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatásáról ismert. A növény magas enzimtartalommal rendelkezik, ezért ritka és értékes enzimforrásnak tekinthető. Az enzimek alapvető fontossággal bírnak a szervezet számára mind a tápanyag-felszívódási, mind a méregtelenítési folyamatokban játszott szerepük miatt. A növény hatóanyagai csökkenthetik a gyógyszerek mellékhatásait, jótékony hatással vannak az immunrendszerre, a gyomor és béltraktus szabályzására, valamint a vese, máj- és epehólyag-funkciókra.

Az Aloe vera külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható:

  • fertőzésgátlás, fertőtlenítés, gyulladáscsökkentés
  • tisztítás, méregtelenítés
  • immunrendszer erősítés, idegnyugtatás, fájdalomcsillapítás
  • sebgyógyítás, antioxidáns hatás

Külsőleg felhasználható:
Az Aloe vera leveléből kivont friss gél jótékony hatását egyrészt az ízületi és reumatikus fájdalmak, allergiás problémák, másrészt különféle sérülések (pl.: égési sebek) terén fejti ki, valamint gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát, továbbá elősegíti a bőr regenerálódását, hámosodását.

Belsőleg alkalmazva:
A folyékony, ivásra alkalmas Aloe vera gél számos vitamin és ásványi anyagot tartalmazó elsőrendű táplálék-kiegészítő. Az immunrendszer, a gyomor és béltraktus kiváló szabályozója (jótékony hatással van az immunrendszer erősítésére, valamint segíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését). Aktiválja és serkenti a vér- és nyirokkeringést, a vese-, máj- és epehólyag funkciókat. Enyhíti az arthritiszes és reumás fájdalmakat, továbbá jótékony hatása a pszichés státus, és fizikai állóképesség terén is megfigyelhető.

Vásárláskor figyeljünk a következőkre: legalább 30 cm magas növényt válasszunk, levelei legyenek egészségesek és sűrűn álljanak.

Hogyan gondozzuk?  Az aloe vera legjobban a világos, de a tűző naptól védett helyet kedveli. Téli nyugalmi időszakában viszont alacsonyabb (minimum 5°C) hőmérsékletet kell biztosítanunk számára. Ideális lehet egy világos előtér vagy folyosó, ahol nincs radiátor. Ilyen helyen csak a helyszűkével lehet gondunk, ugyanis ha aloénk jól érzi magát, akár egy méter magasra és hasonló szélesre is megnőhet. Nyáron a szabadba is kitehetjük, csak az esősebb időszakban figyeljünk rá, hogy pangó víz ne maradjon tálkájában. Szinte sivatagos területeiről származik, ebből következik, hogy nem vízigényes növény, állítólag akár fél évet is kibír öntözés nélkül. Buzgó locsolásunk inkább árt, mint használ a növénynek: gyökerei könnyen elrothadnak. Heti egyszeri locsolás bőven elegendő számára, csak a nyári kánikulai napokon kell esetleg többször felé néznünk. Ha kinőtte cserepét, laza szerkezetű, homokos virágföldbe ültessük át. Amennyiben jól érzi magát növényünk, a harmadik évtől kis sarjnövénykékkel ajándékoz meg minket. Mikor a sarjak elérik a 15 cm-es magasságot, válasszuk szét anyjuktól, ezután saját cserépben élhetik tovább életüket.

Bodza:

Rendkívül sokoldalúan felhasználható növényünk. A bodza egy 3-10 méter magas bokor vagy kisebb fa. A törzs alján a kéreg világosbarna, és szürkés-fehér színű a felső részen. A levelek egymással szemben helyezkednek el, szárnyaltak, kihegyesedők, finoman fogazottak és sötét zöld színűek. A fehéres-sárgás virágok bogyós gyümölccsé fejlődnek, melyek előbb zöld színűek, majd vöröses-barnák, végül fényes fekete színűek lesznek. Virágzatát május-június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik. A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat, mint a szambunigrint.

A bodza terápiás használata és gyógyhatásai:

  • Az indiánok fertőzések kezelésére használták a bodzát.
  • Leggyakrabban a nátha orrfolyás és torokfájás tüneteinek kezelésére használják, valamint segít csökkenteni a lázat, izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit.
  • Ez a gyógynövény hatékony méregtelenítő, és úgy vélik, hogy segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések. Folyadékként is felhasználják a bodzát a bőrre, mint általános vérzéscsillapítót.
  • A bodza kivonat hatékony kezelés az influenzára. A bodza virágát hagyományosan megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz. A közelmúltban tesztelték a bogyó egyik elfogadott kivonatát, és kimutatták, hogy jelentős javulást hozott az influenza tüneteinél 2-3 nap leforgása alatt.
  • Gyógynövény-kezelésként használják székrekedés esetében. Itt nálunk Európában gyakran használják enyhe hashajtóként és vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is.
  • A magas koleszterinszintben szenvedőket vizsgálva, korai jelentések szerint a bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint".
  • A bodza öregedés-gátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.

 Készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, bort, süteményeket és természetesen teát is a következő képpen:
10g szárított bodzavirágot 1/4l vízzel leforrázunk, és állni hagyjuk 10 percig

Borsmenta:

A borsmentát több mint 2000 éve ismeri az emberiség, de a legnagyobb gyógyhatással bíró borsmentafajtát csupán 200 éve kezdték el használni és termeszteni, ám ma már a gyógyszeripar és a kozmetika is előszeretettel használja fel. Sokoldalúan felhasználható növény. Fűszerként kiváló ízesítő. Megtalálható  például fogkrémek , élelmiszerek, illatszerek, kozmetikumok összetevőjeként is. Teaként fogyasztva kiváló üdítő is meleg nyári napokon.
A borsmenta az ajakos virágúak családjába tartozik, kertünkbe legkönnyebben magról tudjuk szaporítani. A kert napos fekvésű tápanyagban gazdag talajába ültessük növényt, a magokat áprilisban kell elvetni. Magassága elérheti akár a 60-80 m.-t is, levelei fűrészesek és lándzsa alakúak. A virágok már júniustól díszítik kertünket, színűk lehet halvány rózsaszín vagy fehér. Már júliustól szedhetjük a virágokat, és a leveleket, amelyeket megszárítva vagy frissen is felhasználhatjuk. A növényre jellemző a kellemes mentol illat így előszeretettel használják a koktélokhoz, süteményekhez-teához. Mivel a növény illóolaj tartalma a virágzáskor a legnagyobb a növény akkor aratják, amikor a virágzás csúcsán van, ekkor leszedve még kissé kellemetlen az illata, amely idővel enyhül.

A növény kémiai alkotó részei: mentol, cserzőanyagok, keserűanyagok.

Hatása: görcsoldó, menstruációs görcsre, emésztési felfúvódásra is alkalmazható, fokozza az epetermelődést és megakadályozza az epekő kialakulását. Teáját felfúvódás és emésztési problémák ellen, vagy epebetegség, fejfájás, torokfájás és álmatlanság ellen is alkalmazhatjuk. Két teáskanálnyi szárított borsmentát forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5-7 perc után szűrjük le.

Citromfű:

A citromfüvet (Melissa officinalis) a nép mézfűnek, méhfűnek is hívja. A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja.  A citromfű tea kellemes íze mellett, rendkívül hasznos is. Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható. Kiváló vírusölő, és antibakteriális hatással is rendelkezik. Várandósság, és szoptatás ideje alatt is használható. Gyermekek is fogyaszthatják.

A citromfű tea hatása:
Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. Ehhez jön még a citromfű illóolaja, ami baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású.
A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt jól alkalmazható az ajak herpesz esetén. 

Citromfű tea: 1 púpozott evőkanál citromfű levelet leöntünk 1/4 l forrásban lévő vízzel, és 10 percig állni hagyjuk. Ihatjuk önmagában, de mézzel ízesítve is.
Citromfű fürdő: 1 l vízben forraljunk fel 10 evőkanál citromfüvet, majd 10 perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és vegyünk benne 10-20 perces fürdőt.

Csalán:

A csalán (Urtica dioica) a földben erős gyökértörzshöz kapaszkodik, levegős szára van, amely eléri a másfél métert is. Virágai kétlakiak, zöld színűek és füzérben helyezkednek el. A termő virág fészekalakú, és körbeveszi 4 szirom. Az Urtica szó latin eredete az „urere” szóhoz vezethető vissza, amely a levél égető hatású tulajdonságára utal. A csalán gyógyhatásáról már az i. e. III.évszázadban is tudtak, amikor a kígyómarás mérgének eltávolítására használták. A mai kutatások nyomán kiderült, hogy értékes szer a szénanátha és az ekcéma tüneteinek kezelésére, illetve a köszvényes fájdalom és gyulladás enyhítésére. Ha elolvad a hó, a csalán az első megjelenő zöld meghúzódva enyhe helyeken a fák tövében. Ez egy lágyszárú évelő növény, amely vadon nő a házak, kerítések, raktárak mentén, víz melletti jól trágyázott nitrogénban gazdag helyeken, illetve az erdők mélyén. Az egész országban megtalálhatóak a síkságtól a hegyvidékekig. Júniustól, késő őszig virágzik. Leveleit a gyógyászatban használják. A levelek betakarítása májustól- októberig tart, amelyeket a szárról védő kesztyűvel vagy egy ruha segítségével tépdesnek le. Szárításuk vékonyan elhelyezett rétegekben történik, árnyékban, jól szellőztethető helyeken.

Csodálatos a csalán, mert:

  • Az egyik leghatékonyabb vértisztító növény. A leveléből készült tea eltávolítja a szervezetedből az anyagcsere során keletkező méreganyagokat, de nem terheli ezzel a vesét, mivel azt is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Ezáltal érelmeszesedés esetén érdemes rendszeres csalánkúrát tartani.
  • Magas vastartalma gyógyír a vérszegénységre.
  • Vese- és hólyagkőképződésre hajlamos egyéneknek érdemes rendszeresen csalánkúrát tartaniuk, mivel így még időben kiválasztódhat a homok. Fontos, hogy vizelethajtó hatása miatt pótolni kell a káliumot. A vese- és szívprobléma miatti ödémát nem orvosolja. Ebben az esetben orvosi segítséget kell kérni.
  • Gyomor- és bélhurut esetén is kihasználható tisztító hatása.
  • Köszvény, ízületi gyulladás és reumatikus panaszok esetén is sikerrel alkalmazható.
  • Vértisztító hatásának köszönhetően csökkenti a pattanásokat,  az allergiás tüneteket (pl.:ekcémát, csalánkiütést, szénanáthát).
  • Mivel vízhajtó, így csökkentheti a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket, amiket a fokozott vízvisszatartás okoz.
  • Szépségápolásnál sem hagyhatod ki, mivel pórusösszehúzó hatása van. Ezt használd ki arcgőzölésnél, tisztító hatását pedig akkor is áldhatod, ha a zsíros bőrűek táborába tartozol.
  • A haj is gyorsabban nő és szebb erősebb lesz, ha rendszeresen leöblítjük a hajunkat csalánfőzettel.
  • Nagymamáink - és jómagam is - a mai napig használják teáját, köhögés, fájó török, megfázás esetén.

Felhasználása a teljesség igénye nélkül:

hajmosásnál öblítésre, teának, fürdőnek, friss csalánnal való csapkodás segítség a reumás, isiászos, lumbágós fájdalmakra, különféle egészséges finomságok készíthetőek belőle.

Tea készítése:
1 evőkanál csalánt levelét öntsük le egy csésze forrásban lévő vízzel. 5 percig lefedve hagyjuk állni, majd szűrjük le. A főzetet arclemosóként is alkalmazom, tehát külsőleg alkalmazva kiválóan tisztítja a zsíros bőrt és segít a gyulladt pattanások megszüntetésében!

Csalánfürdő:
Egy kád forró vízbe 3-4 hosszú szárú csalánt levelekkel áztass le, s ha megfelelő hőfokra lehűlt, akkor feküdj bele. Garantált a felfrissülés. Magas vérnyomás esetén nem ajánlott!

Hársfa:

A hárs név a görög "tilia" szóból származik, melynek jelentése: szárny. Ez a virág száron található fellevelekre vonatkozik, amelyek olyanok mint valami szárnyak. A legfőbb ok, ami miatt érdemes hinni a hársfavirág gyógyító tulajdonságaiban, a hársfa élettartama. Ha egy fa élhet és teremhet majdnem 400 éven keresztül, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy rendkívüli életerővel rendelkezik. Még egy kezdő méhész is azt mondja, hogy ha a legelő mellett hársfák nőnek, a méhcsaládok mindig és rengeteg mézet termelnek. A hársfa a női nemi hormonokhoz hasonló fitohormonokat tartalmaz, ezért lehetséges, hogy a hársfavirágból készült szereknek fiatalító hatása van és a nők számára különösen hasznos e virág. Ha a menstruáció ciklusa felborul, akkor a hársfatea képes azt regenerálni. 45 év felett a nőknek félévente szükséges egy hónapon keresztül reggelente egy pohár hársfateát meginni, akkor a klimax lényegesen később fog jelentkezni.

A hárs gyógyhatása:
A flavonoidoknak köszönhetően lágyító, izzasztó és görcsoldó hatása van. A farnezol miatt nyugtató hatással bír a központi idegrendszerre, sikeresen fogyasztják álmatlanság esetén is. Nagyon jó meghűlésre és náthalázra az izzasztó hatás miatt, mely csökkenti a test hőmérsékletét. Nyugtató hatása van és elősegíti a hörgői váladék eltávolítását. Kamillával és mentával vegyítve, a hársfavirág segíti az emésztést és erősíti a gyomrot. Nyálkahártyaduzzanat csökkentő hatása is van, továbbá a hársfavirágokat sikeresen használják fürdésnél a nyugtalanabb gyerekek megnyugtatására. Kiváló az erős köhögés kezelésére. A hárstea szodabikarbónával keverve nagyon jó toroköblítő mandulagyulladás esetén. Ugyanakkor nagyon jó hatása van a karikás szemekre, a hársteába mártott borogatást 10-15 percig kell hagyni hatni a szemen.

Hárstea:
Egy kiskanál hársvirágot oldjunk fel egy csésze forralt vízben. Naponta 2-3 tea fogyasztása ajánlott.
Hárs toroköblögető elkészítése:
Egy kiskanál virág egy csésze vízhez, fél kiskanál szódabikarbónával keverve. Mandulagyulladás esetén a toroköblítőt meleg teából készítsük, úgy hatásosabb.
Hársvirág fürdő elkészítése:
500gr szárított virág, 3 liter forralt vízhez, szűrés után a folyadékot vegyítsük össze a kádban levő vízzel, melynek hőmérséklete el kell érje a 37 fokot. 15-20 percig kell a kádban fürdőt venni.

Kamilla:

Népies neve: orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, szentivánpipitér, szüzekanyja, anyaméhfű, teafű, piperefű. A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Az ország minden táján megtalálható, kedveli a szikes legelőket, száraz réteket. Jellegzetes fehér szirmú sárga fészkű virág. 20-40 cm magas, egyéves növény. Termesztik is.

A kamillavirág gyógyhatása:
Egyik legismertebb gyógynövényünk, gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén is ki lehet használni. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, és e megbetegedések esetén jól érvényesülhet a növény immunrendszeri működést serkentő hatása is. A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén is alkalmazzák. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Hörghurutban inhalálószerként alkalmazható. Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír. Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit. Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas. A szüzekanyja, anyafű népies neve arra utal, hogy a nőgyógyászatban is használták menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) esetén is. A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja. A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe "nyugtatószer". A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt. A kamillateát a kisgyermekek is nyugodtan fogyaszthatják. A fogzó baba állkapcsát kamillaolajjal dörzsöljük be ott, ahol szükséges. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Hörghurutban inhaláló szerként alkalmazható. Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír. Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit. Házi használtra a teát a legegyszerűbb használni, már csecsemőkorban is adhatjuk.

Kamilla tea készítése:
Felnőttek részére 1 kanál kamilla virágot tegyünk, egy csészébe majd öntsük le 2 dl forrásban levő vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. A teát kúraszerűen érdemes fogyasztani naponta két csészével, majd egy hónap után szünete kell hagyni. Ihatjuk gyomorrontás esetén, megfázásnál, torokgyulladásnál, fogíny betegségnél, és székrekedésnél is.
Borogatásként:
Alkalmazhatjuk ekcémás bőrproblémáknál, szemgyulladásra, rovarcsípésre is.
Ülőfürdőként:
Aranyér ellen hatásos, vagy női szervek gyulladásos megbetegedésénél.

Körömvirág:

Az egyik legösszetettebb gyógyhatású növény a Calendula, más néven kenyérbélvirág, gyűrűvirág, sárga virág vagyis a körömvirág. Az alternatív gyógyászatban ősidők óta alkalmazzák, ugyanakkor a kozmetikában és különböző ételek ízesítésére és ételfestékként is felhasználják. Hatóanyagainak köszönhetően a legtöbb betegség megelőzésre és kezelésére egyaránt alkalmas. Belsőleg tinktúra, öblögető és tea-, külsőleg borogatás valamint kenőcs formájában fejti ki jótékony hatásait. Vidéken mint kerti növényt termesztik, de vadon is előfordul. Mivel a nép körében is újból ismert és elismert a gyógyereje, nemcsak a kertekben, hanem a szántóföldeken is termesztik. A körömvirág 30-60 cm-re nő meg, virágzata sárga-narancs­sárga színben pompázik, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak. Különböző változatai lehetségesek: van amelyiknek sötét, van amelyiknek világos a porzótokja. Gyógyhatásukat tekintve azonban teljesen egyforma mind. Ha a virágai reggel hét óra után még csukva vannak, aznap eső lesz. A gyűjtést azonban érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. Még késő ősszel is lehet frissen szedni a kertekben, egészen addig, amíg a lisztharmat be nem lepi.

A körömvirág gyógyhatása:

  • Növeli a szervezet ellenállását a baktériumokkal és fertőzésekkel szemben
  • Antibiotikus-, vírusölő-, gyulladáscsökkentő hatású
  • Magas E-vitamintartalmának köszönhetően a kozmetikai iparban különféle fiatalító, bőrbarát krémeket, ránctalanító készítményeket készítenek belőle, de aknés és ekcémák bőr kezelésére is hatásos
  • A körömvirágból készült (tiszta!) krémek szinte minden bőrbetegség kezelésére alkalmasak
  • Nőgyógyászati panaszok és menstruációs zavarok esetén is javallott
  • Naponta két csésze körömvirágtea fogyasztása megszünteti a vérszegénységet, és antioxidáns hatású anyagaiból kifolyólag jelentős mértékben csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Az egyik legjobb daganatmegelőző hatással rendelkező gyógynövénykét tartják számon.
  • Serkenti a vese- és májfunkciókat, teaként fogyasztva különösen azoknak ajánlott, akiknek lassú az anyagcseréje és emésztési problémáik vannak. Epehólyag gyulladásra, sebek gyógyítására, visszérgyulladásra, aranyérre szintén hatásos gyógyír
  • Enyhe migrénes panasz, reumás probléma, de asztma és allergia esetén is kiváló
  • A gasztronómiában felhasználva enyhén csípős ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, virágszirmait sütemények, húsleves, omlett, rizs, sajt, vaj valamint halételek színesítésére és ízesítésére használják.
  • Felhasználható hüvelymosásra, ilyenkor előnyös a cickafarkkóróval társítani.
  • Használják medencetáji és bélfertőzések, többek között vékonybélgyulladás és a vérhas gyógyításánál.
  • Erősíti a szaporítószerveket. Ösztrogénhatású, segít enyhíteni a klimax tüneteit, például a hőhullámokat. Ezen felül szüléskor fokozza a fájásokat.
  • Szoptatós anyukák mellbimbójára gyulladáscsökkentő hatású.
  • Alkalmas fagydaganat, aranyér, visszértágulat, fekély, ekcéma, pattanás, koszmó, ajaksömör, égés, napozás okozta leégés, rovarcsípés, szemölcs, láb- és körömgomba, tyúkszem és bőrkeményedés kezelésére.

Teakészítés:
1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk 1/4 liter vízhez. Nem főzzük, csak forrázzuk (a felfőtt vizet pár pillanatig állni hagyjuk, utána öntjük a szárított vagy friss növényre), majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas.
Ülőfürdő:
két összmarék friss vagy 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez.

Levendula

Már a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, melyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje bőven és nagy mennyiségben szívott magába levendulaolajat, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Az ókori görög, római és Karthágóból származó leletek arról tanúskodnak, hogy az akkori fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulában. Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula gyógyszerként használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként. Igen magas illóolaj-tartalma van a levendulának, melyet kipárlással nyernek. Virágként leszedve és csokorba kötve, vagy virágpárnát készítve rengeteg mindenre felhasználható. 

A levendula gyógyhatása:

  • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
  • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti.
  • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!!
  • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
  • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
  • Az immunrendszert erősíti élénkíti, relaxál, regenerál.
  • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
  • Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
  • Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
  • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
  • Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
  • Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
  • Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén)
  • Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
  • Izmok és izületek gyulladásának csökkentésére.
  • A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.

Tea készítése:
1 kávéskanálnyit 2,5 dl vízzel leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk, leszűrjük, és naponta 2-szer lehet fogyasztani Emésztési problémára édesítés nélkül, 20 perccel étkezés előtt. Nyugtató hatása erős és gyulladásos betegségek kezelésénél is segít. Alacsony vérnyomás esetén ellenjavallt!
Levendulás fürdő:
10 dekagramm levendulavirágot forrázzunk le 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le. A kapott főzetet vegyítsük a fürdővízhez.

 

Ezen kívűl az alábbi bázis- és illóolajok:

Kókuszolaj
Kukoricacsíra olaj
Ligetszépe olaj
Mandulaolaj
Olívaolaj
Szezámolaj

Citrom illóolaj
Eukaliptusz illóolaj
Édeskömény illóolaj
Édesnarancs illóolaj
Fahéj illóolaj
Levendula illóolaj
Mandarin illóolaj
Rozmaring illóolaj
Szegfűszeg illóolaj
Teafa illóolaj

 

Forrás:

http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/aloe-vera-gondozasa/2251/

http://www.aloevera.hu/akciok-hirek/aloe-vera-a-csodanoveny?kezdo=0

http://noinetcafe.hu/index.php/56-uncategorised/cikkajanlo/1427-a-borsmenta-tea-hatasos-az-epebetegseg-ellen-2

http://teaunnep.hu/citromfu-tea.html

http://www.edenkert.hu/elet-mod/wellness/bodza-jotekony-hatasok-mellekhatasok/4660/

http://www.szatmar.ro/A_koromvirag_gyogyhatasai/hirek/29859

http://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Levendula_gyogyhatasa_-_felhasznalasa.html

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség