Étkezés a szoptatás alatt

Ayurvédikus elveket követve, minél változatosabb a táplálék beviteled, a babócád szervezetében lévő doshák (a hatóerők, azaz a 3 „életenergia") annál kiegyensúlyozottabbak. Az anyatejen keresztül a táplálkozási szokásaid és az általad kedvelt ízek befolyással vannak a babádban lévő doshákra. A különböző ízek (összesen 6 alapízt különböztet meg az Ayurvéda) az őselemek különböző kombinációiból tevődnek össze. Ha a táplálkozásod egyoldalú, és csak bizonyos ételfajtákat, ízeket részesítesz előnyben, a többi íztől pedig megfosztod önmagadat, akkor a doshák működésében is az egyoldalúság fog megmutatkozni. Ennek hatására az egyes doshák túl-, míg mások pedig alulműködnek.

 

 

A 6 alapíz a következő:

1. keserű
2. savanyú
3. csípős
4. fanyar
5. sós
6. édes


Mint, ahogyan az élet más területein is a legfontosabb a mértékletesség!
Emellett fontos szerepet kap még a Te és babád életében is a rendszeresség, így tehát igyekezzünk minden nap, ugyan abban az időben étkezni.
Mérsékelt tempóban fogyaszd az ételt, ne túl gyorsan, de ne is túl lassan. Az ételt jól rágd meg! Kortyolgass étkezés közben (lehetőleg) tiszta vizet, valamint a nap folyamán is minél többet igyál meg belőle (min. 2 - 2,5 liter tiszta víz guruljon le a szoptatós mama torkán, minden más egyéb mellett )!

Fő étkezésünk az ebéd legyen, bőséges és tápláló, de ne túl nehéz, feleljen meg testtípusunknak és az évszaknak, s mind a hat íz legyen meg benne. Lehetőleg ebédeljünk dél és egy óra között. A Nap ekkor van égi útjának tetőpontján, a természetben és bennünk is ekkor a legerősebb az agni, az emésztő tűz. Akkor ettünk jó ebédet, ha utána frissnek, energikusnak érezzük magunkat.

A közhiedelemben az a múlt század végi felfogás él, hogy az embernek minél több fehérjére van szüksége, s a fehérje hiánya betegségeket okoz. Ám sokkal kevesebben tudják, hogy a fehérjetöbblet milyen súlyos bajokkal járhat. Fehérjéből se nem túl sok, se nem túl kevés, hanem elegendő mennyiségre van szükségünk.

Ne fogyasszunk olyan élelmiszert, ami genetikailag manipulált alapanyagokból készültek (mint például a szójatermékek 90 százaléka). Csökkentsük minimálisra a túlzottan savasító ételeket! (pl.: sertéshús, finomított pékáru, szénsavas-, cukros üdítőitalok, erjesztett tejtermékek, mindenféle cukor és édesítőszer). Kerüljük az adalékanyagokkal teli, előre legyártott élelmiszereket, olvassuk el mindig, hogy milyen összetevőkből készültek! Együnk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt. Finomított cukor helyett használjunk nyírfacukrot, xylitet, vagy sztíviát, esetleg mézet. Az állati eredetű zsiradékokat illetve a finomított étolajat cseréljük le hidegen sajtolt olajokra, ezen belül is a legkiválóbb a kókuszolaj!

 

 

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség