Kaki a maki

A csecsemők székletének minősége, a székletürítések száma az elfogyasztott táplálék mennyiségétől, összetételétől, és az emésztési folyamattól függ.

A megszületést követően a második - negyedik napon az újszülött sötétzöldes, fekete székletet ürít, vagyis magzatszurkot. Az anyatejes táplálás megkezdése után néhány napig úgynevezett átmeneti székletet ürít az újszülött, mely részben a magzatszurokra emlékeztet, azonban már találhatunk benne barnás, anyatejes székletrészeket.

Az anyatejjel táplált csecsemők naponta többször ürítenek aranysárga, pépes, savanykás szagú székletet. Babatejes társaik széklete zöldes - szürkés - barnás színekben pompázik, nem savanykás szagú, s előfordulhat, hogy „túrós rögöket" találunk a székletben, ez az emésztetlen kazeinre utal. Azonban, ha odafigyelünk arra, hogy babócánk testsúlyának megfelelő tápszerrel etetjük (babatejes táplálás menüpont alatt bővebben) kiküszöbölhetjük a túrós székletet.

Amikor makink a kaki beragad, és esetlegesen több napig nem ürül ki, különböző természetes módszerekkel befolyásolhatjuk rendszerességét.

Megfelelő folyadékbevitellel

150gr a csecsemők testsúlykilogrammonkénti folyadékszükséglete. Tehát ennek tükrében a következőképpen számoljuk ki gyermekünk folyadékigényét: testsúly szorozva 150-el. Például: 4580gr x 150gr = 687000, azaz körülbelül 650ml tejre-, és ezen felül 50-150ml vízre vagy teára van szüksége csöppségünknek egy nap.

Ayurvédikus babamasszázzsal

Ayurvédikus babamasszázs tanfolyamaimon sajátítható el a technika! További információ az Anyuciknak menüpont alatt található!

Szoptatós édesanyáknak táplálkozással

Kedvezően befolyásolhatjuk saját és gyermekünk székletürítését, ha naponta megiszik az édesanya 1-2 pohárnyi baracklevet, vagy szilvalevet. Az utifű maghéj is biztonsággal fogysztható áldott állapotban is azonban ügyeljünk arra, hogy csak tiszta, megbízható, adalék-, és aromamentes terméket válasszunk! Érzékeny belek esetén az útifű mag egy ideális forrása a rostoknak azok számára is, akik a búzára érzékenyek. Rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel (min. 2 liter tiszta víz naponta)! Fogyasszunk minél több, lehetőleg friss zöldséget és gyümölcsöt is. Ezek a praktikák azonban nem helyettesíthetik a kiegyensúlyozott-, változatos-, rostban-, tápanyagokban gazdag étrendet! Megszívlelendő, hogy nem csak a terhesség alatt ad át az anya gyermekének „mindent" a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül, hanem a szoptatáskor is, az anyatejjel. Ezért fontos a minőségi étkezés a terhesség előtt-, alatt- és után is!

Forrás:

Dr. Szél Éva: A csecsemő és a gyermek fejlődése

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség