Alapanyagok

Termékeim kizárólag csak minőségi hidegen sajtolt olajokból, vajakból, valamint 100%-os minőségű természetes illóolajokból állnak! Gondos odafigyeléssel, sok-sok szeretettel, egyedi, kézzel (általam) festett üvegekben, örömmel készítem a termékeimet.
Minden kiválasztott termék mellett, részletes termékismertető füzetecske!

Argán olaj

A Marokkó délnyugati részén, az Atlaszban honos az argánfa (Argania spinosa), melynek diószerű gyümölcsében található magból préselik az argánolajat. Az olaj előállítása még ma is sokszor a hagyományos módon történik. A berber asszonyok begyűjtik a fa alól a magokat, feltörik, majd kipréselik kézi erővel. A hidegen sajtolt olaj kinyeréséhez semmiféle kémiai anyagot nem használnak! Egy liter olaj előállításához kb. 6-7 fa teljes termésére van szükség (mintegy 100 kg gyümölcsre) és sok órányi kézimunkára, ezért is a világ egyik legdrágább olaja!

Citrom illóolaj

A citromot Indiában fedezték fel, s a perszák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Arab kereskedők hozták be Európába, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Ma is fogyasztott fajtáit a XVI-XVII. század óta ismerik. A rutafélék (Rutaceae) családjába és a Citrus nemzetségbe tartozik. Kis termetű, egész évben termő fa. Az érett citrom a legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs. A bolti citromot éretlenül szüretelik és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége gyengébb. (Ezért, ha van rá módunk, a biocitromot részesítsük előnyben!) A citrom héja tartalmazza az illóolajat, amit hidegen sajtolás módszerével vonnak ki belőle. 1 kg citromolaj előállításához 60-70 kg citromhéj, azaz mintegy 3000 citrom szükséges.

Édeskömény illóolaj

E fűszernövényt már az antik világban is kedvelték, az ókori mediterrán népek, valamint a kínaiak és indiaiak ismert fűszere, gyógynövénye volt. Feltehetőleg a XIII. század táján került kontinensünkre. Termesztik még Indiában, Japánban, Amerikában. Illóolaját zúzott magvainak lepárlása útján nyerik. Az édesköményt régóta méregtelenítőként ismerik, illeteve a hagyomány szerint hosszú életűvé, bátorrá és erőssé tesz.

Édesnarancs illóolaj

A narancsfának 2 fajtája létezik: édes narancs és keserűnarancs. A narancsot rendszerint fahéjjal és szegfűszeggel együtt használják. Hangulatjavító, gyakran említik "mosoly - olajként". A tradicionális kínai orvoslásban az édes narancs szárított héját évszázadokon át használták az emésztés javítására, valamint görcsoldó szerként. Macau meghódítása után a portugálok hozták be a narancsfát Európába 1520-ban, ahol a 18. században élte virágkorát, mint az idegesség, a szívproblémák, a kólika, az asztma és a melankólia elleni hatékony szer. Friss, könnyed illatú illóolaját a héjából hidegsajtolással nyerik.

Eukaliptusz illóolaj:

Ausztrália és Tazmánia vidékéről származik, Portugáliában, Brazíliában, USA-ban, valamint Spanyol- és Oroszországban termesztik. Őseink az eukaliptusz levelét sebkötözésre használták.

Fahéj illóolaj

A fahéj a babérfélék családjába tartozó növény, botanikai neve: Cinnamonum zeylanicum. Sri Lanka szigetén őshonos a növény. Az illóolajat a levelekből és az ágakból nyerik víz, vagy vízgőz desztillációval.

Kakaóvaj

A kakaó valószínűleg az Amazonas és az Orinoco folyókat övező őserdő mélyéről származik. Több helyi ősi nép, maják, inkák és aztékok is ismerték, sőt utóbbi nép legendáiban feltűnő szent madár, a kvezál előszeretettel fogyasztotta a kakaó termését.

Kókuszolaj

A kókuszpálma a trópusi éghajlaton mindenhol megterem, nem igényel különösebb gondozást. Ezerhasznú növény, mert minden részét felhasználjuk: levelét, szárát, gyümölcsét, háncsát, törzsét. Hosszúkás leveleiből háztetőt szőnek, vagy seprűt, díszeket készítenek. A gyümölcsét lereszelik, kifacsarják - így lesz a kókusztej, a héjából mindenféle kreatív dolog készíthető (nálam például ékszertartóként funkcionál). A háncsból seprűt, lábtörlőt, matracot készítenek. A kókuszfa törzse igen masszív szerkezetű, így építőgerendaként hasznosítják.A kókusz virágát és bimbóját is felhasználják, ételekhez használják alapanyagként.

Kukoricakeményítő

A kukoricából nyerik, tapintása finom, selymes. Szilárd, szagtalan, fehér por ,színe fehér, az íze lisztes. Élelmiszeriparban finom dúsító anyagként, vízmegkötőként alkalmazzák. A lisztérzékenyek étrendjében a kenyér pótlására szolgáló készítmények egyik alapanyaga. Kozmetikumokban a púderek,hintőporok természetes alkotórésze.
| 1 | 2 | Következő
Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség