Édeskömény illóolaj

E fűszernövényt már az antik világban is kedvelték, az ókori mediterrán népek, valamint a kínaiak és indiaiak ismert fűszere, gyógynövénye volt. Feltehetőleg a XIII. század táján került kontinensünkre. Termesztik még Indiában, Japánban, Amerikában. Illóolaját zúzott magvainak lepárlása útján nyerik. Az édesköményt régóta méregtelenítőként ismerik, illeteve a hagyomány szerint hosszú életűvé, bátorrá és erőssé tesz.

Az elválasztás fokozásával javítja az étvágyat és az emésztést. Az erjesztő baktériumok ellen kifejtett hatásával csökkenti a gázok termelődését, valamint elősegíti a termelődött gázok továbbítását és kiürítését a tápcsatornából. A belekben felhalmozódott gázok okozta görcsöket pedig csökkenti.

Gyulladáscsökkentő és baktériumpusztító hatással rendelkezik. Gyulladáscsökkentő hatását a gyulladás gátló hormonok felszabadításával, a lokális keringés javításával idézi elő. Az illóolajok zsíroldékonyságuk révén károsítják a baktériumok falát. Ezen hatások kialakításában fontos a szervezet saját védekező rendszerének serkentése is.

Segít a veseköves panaszok megelőzésében. Görcsoldó és baktériumellenes hatása mellett vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért veseköves betegek kezelésére is használják.

További hatásai:

Étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó, szélhajtó, nyálkaoldó, vizelethajtó, tejszaporító, antiszeptikus, fertőtlenítő.

Használható a következőkre:

Étvágytalanság, bélrenyheség, gyomor- és bélpuffadás, gyomor- és bélgörcs, nehéz légzés, veseelégtelenség, vesekő, köszvény, szabálytalan menstruáció és elégtelen mennyiségű anyatej-kiválasztás esetén. Torokgyulladáskor, öblögetőként. Szemgyulladásnál kamillateába két-három cseppet, borogatással. Feldagadt mell lelohasztására szintén borogatás formájában alkalmazzuk. Véraláfutások oszlatására kiváló. Szájvizekbe és fogkrémekbe is előszeretettel használják.

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség