Hogyan fejjünk természetesen?

A tejelválasztás megindításáért a laktációs hormon, a prolaktin a felelős. A prolaktin a hypophysis (agyalapi mirigy) elülső lebenyének hormonja.Hatását akkor fejti ki, ha a tüsző- és sárgatesthormon a tejmirigyeket már kifejlesztette, előkészítette.
A prolaktinnak a tejelválasztás fenntartásában is szerepe van. A mell kiürülése fokozott prolaktintermelésre ingerli a hypophysist, ezért a tejképzés legjobb ingere a mell tökéletes kiürülése.
A tejképzésben szerepet játszik még a hypophysis hátsó lebenyében termelődő oxitocin is, amelynek elválasztását a mellbimbó és a bimbóudvar ingerlése (szopás, fejés) serkenti. Az oxitocin a tejjáratok sima izomzatán összehúzódásokat vált ki, és a tej az izommunka hatására a tejöblökbe kerül. A tej megfelelő képzése tehát a mell tökéletes kiürülésén kívül nagymértékben függ a szopás mechanizmusától is.

A tejelválasztást befolyásolja a szoptató nő életmódja is. Táplálékának olyannak kell lennie, hogy fedezze a megnövekedett tápanyag- és energiaszükségletét. A szoptató anyukáknak jelentősen megnő a napi víz-, ásványianyag-, és vitaminszükséglete.
Fontos, hogy az édesanya egyen sok gyümölcsöt, főzeléket, igyon gyümölcsleveket és minél több tiszta vizet. Szülés után, ha megoldható, 2 hétig pihenjen az anyuka, de legalábbis kímélő életmódot végezzen, kerülje a szoptatás ideje alatt mindvégig a nehéz fizikai munkát.
Biztosítani kell a megfelelő alvást, ennek érdekében nem megvetendő - sőt mi több helyes és elfogadott cselekedet - ha az anya a kezdettől fogva úgy szoktatja csemetéjét, hogy (a lehetőségekhez képest) a babóca aludja át az éjszakát. A rendszeresség nem csak a babák biztonságérzetét növelik, de a család, az édesanya életét is nagymértékben megkönnyíti!
A nyugtalanság, izgalom, bánat kedvezőtlenül befolyásolja a tejelválasztást, a tej el is apadhat.
Fokozott figyelmet kell fordítani a mellápolásra is. A terhesség és a szoptatás alatt a mell súlya jelentősen megnő, melltartóhasználat hiányában a mell tartóizmai nagyon megnyúlhatnak. A lógó mell alatt könnyen kipállás alakulhat ki, amely jó táptalaj a bakteriális és gombás fertőzéseknek. Mindemellett fájdalmas, viszkető, kellemetlen elváltozás.

A természetes fejés menete:

A kézzel történő fejés során közvetlen bőrkontaktus valósul meg, ami jobban serkenti a tej termelődését, a „tejkilövellő reflexet". A természetes fejés nem csak, hogy kényelmesebb mechanikus társaiknál, de hatásosabb is, továbbá praktikus (nem kell hurcolni), mert mindig kéznél van a kezünk... Az már csak hab a tortán, hogy ingyen van! :o)

A szoptatási tanácsadók a MARMET - MÓDSZER-t tartják a legkiválóbbnak.

MARMET - MÓDSZER:
Helyezd a hüvelykujjad és a két ujjad először kb. kettő-négy cm-re a mellbimbó köré. „C" betűt formálva, (Ne fogd körbe a mellet!) valahogy így:


Húzd egyenesen a mellkasod felé, így:


Végezz sodró mozdulatot előre az ujjaiddal! A sodró mozgás összepréseli és kiüríti a tejöblöket anélkül, hogy a mell állományát megsértené.


Ismételd ritmikusan ezeket a mozdulatokat, hogy kiürítse a tejöblöket! (Ujjlehelyezés, húzás, sodrás, ujjlehelyezés, húzás, sodrás, stb.)
Járd körbe a mellet a hüvelykujj és az ujjak helyzetének változtatásával, hogy az összes tejöblöt kiüríthesse. Használd mindkét kezedet a fejéshez!

Helytelen, ha:
préseled a melled
kifelé húzod a mellbimbód, a melled
csúsztatod a kezeid a melleden

A tejáramlást serkentheted körkörös masszírozó mozdulatokkal a bimbóudvar körül (tejtermelő mirigyek és csatornák masszírozása).


Forrás:

http://www.lll.hu/node/9

http://babafigyelo.blogspot.com/2011/04/az-anyatej-lefejese-kezzel.html

Dr. Szél Éva: A csecsemő és a gyermek fejlődése

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség