A csecsemő természetes táplálása

Az anyatej a legkedvezőbb táplálék a csecsemők számára, mert tartalmazza azokat a tápanyagokat, amire a fejlődő szervezetének szüksége van. Fehérjetartalma 1,2 %, szénhidráttartalma 7,0%, zsírtartalma 3,8 %, ásványianyag-tartalma 0,2%. A női tej zsírja telítetlen zsírsavakból áll. Különböző mennyiségekben tartalmaz vitaminokat, azonban ez nagyban függ az anya vitaminellátottságától, táplálkozásától. A D-vitamin és a vastartalma elenyésző a női tejnek.
Az első napokban colostrum, azaz előtej termelődik, melynek magasabb a fehérjetartalma, alacsonyabb a szénhidráttartalma a zsírtartalma pedig változó. Ennek megfelelően változik az energiaértéke is. Sárgás színét a karotin tartalmának köszönheti. A 4. nap körül a tej mennyiségének fokozódásával megjelenik a colostrumtól eltérő összetételű úgynevezett átmeneti tej, és a 10. nap körül az érett női tej.
A női tej bizonyos védettséget ad a csecsemőnek, mert tartalmaz immunglobulinokat és olyan enzimeket, amelyek antibakteriális és antivirális hatásúak, mindemellett elmondható, hogy a szopott tej, gyakorlatilag steril.

Szoptatás közben az anya és gyermeke között igazi bensőséges kapcsolat alakul ki. Babócánk táplálására ez a legkényelmesebb és legbiztosabb mód! A szopás fizikai megterhelést jelent a csecsemőnek, tehát aktivitásra serkenti a csecsemőt. Egy-egy szopás időtartama kezdetben 25-30 perc is lehet, később 10-20 percre csökken (s cél is, hogy csökkenjen!), ugyanis, ha 20 percnél tovább szopik a kisbaba, a bimbó felázik, így kiváló talajt ad a fertőzéseknek. A tej legnagyobb részét a szopási idő első felében kiszívja a gyermek, ezután szopási aktivitása csökken.
A tejtermelődés ingere a mell tökéletes kiürülése, így tehát szoptatás után bizonyosodjunk meg róla, hogy fejhető-e még ki tej! A legjobb, ha kézzel fejjük ki a maradék tejet! A helyes fejési módszerre minden édesanyát meg kell tanítani! (A fejés helyes menetéről Anyuciknak menüpont alatt olvashattok!)


Forrás:

Dr. Szél Éva: A csecsemő és a gyermek fejlődése

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség