Babatejes táplálás...

 

... Avagy, ne essünk kétségbe, ha nem szoptathatjuk gyermekünket!

Speciális esetekben előfordul, hogy kisbabánkat tápszerrel kell etetnünk. (Jómagam a babatej kifejezést részesítem előnyben, még, ha ez nem is egyezik meg a köznyelvben elfogadott jelentésével!) Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen nem ezen múlik, hogy milyen felnőtt lesz majdan kisbabánkból. Kutatások is bizonyítják, hogy a gének csak lehetőséget jelentenek a későbbiek folyamán, a különböző szerzett betegségek kialakulásáért. Elsősorban az számít, hogy milyen a családdinamika, milyen érzékelést, hitrendszert és hozzáállást tanulnak meg tőlünk csemetéink.

 

A babatejek speciális és szigorú előírásoknak megfelelő környezetben készülnek. A gyártás során az anyatej arányainak megfelelően igyekeznek kialakítani az összetételét. Azonban a tápszerben található fehérjét 2 csoportra oszthatjuk: kazeinre és savófehérjére. Érdemes a babatej beszerzése előtt szemügyre venni az összetevők listáját, ugyanis e két összetevőről lényeges információra tehetünk szert. Ezeknek az aránya határozza meg, hogy a babatej mennyire laktató, milyen gyorsan ürül ki a gyomorból.

 

 

Ha a kazein tartalma magasabb egy tápszernek, akkor ez a nagyobb súlyú, „vasgyúró" bébiknek javallott, ugyanis sokáig jóllakottság érzetet kelt.

 

 

 

Amikor a savófehérje dominál, a babatej gyorsabban hagyja el a gyomrot, a táplálék továbbítódik a belekbe, így a megürült gyomor többet befogadhat. Vékonyabb, kisebb súlyú csecsemőknek javallott.

 

 

 

 

 

A cumisüvegből való etetés közben is kerülhetünk hasonlóan bensőséges kapcsolatba gyermekünkkel, mint a szoptatásnál, hiszen táplálása közben tekintetünket mindvégig csöppségünk arcára szegezzük, részben, hogy figyeljük a szívás - nyelés - légzés megfelelő ritmusát, másrészről pedig kommunikálunk közben velük. A kommunikáció alatt természetesen nem csak a beszédet értem, hanem, a szemkontaktust, a mimikánkat, stb. Az a lényeg, hogy érezze, s tudja babánk, hogy biztonságban van karjainkban étkezés közben is!

 

Forrás:

Dr. Szél Éva: A csecsemő és a gyermek fejlődése

 

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség