Szájpenészes baba kezelése

A Soor oris azaz szájpenész, a Candida albicans nevű gomba okozta fertőzés, amely a szájnyálkahártyán látható fehéres, szürkés elváltozással jár. Olyan, mintha tejmaradék maradt volna a babóca szájában, azonban ezt nem lehet letörölni. Legtöbbször ártalmatlan, fájdalmatlan állapot, de néha határozottan elveszi a csecsemő étvágyát. Előfordul, hogy magától megszűnik, azonban helyesebb, ha ezt nem várjuk ki, hanem elkezdjük a mielőbbi kezelést, ugyanis a soor hajlamos a visszaesésre. A kezelés mellett fontos a csecsemő általános felerősítése is. Anyatejjel táplált babáknál a tejen keresztül is lehet! (Részletesebben erről az „Anyuciknak" menüpont alatt olvasható). A szájüreg kitörölgetését gondosan végezzük, mert különben újabb sarkokba sodorjuk a gombát. A kórokozó szívesen él a cumin is, ezért a cumikat mindig ki kell főzni (szájpenész nélkül is). Szoptatásnál a mellbimbó és udvarának a kezelése. Az elhanyagolt szájpenész a mélyebb légutakba, és a nyelőcsőbe is lekúszhat, a végbéltáj bőrét is fertőzheti.


Szájpenész kezelésének menete:

  • Szopizós babák esetében a babaócát-mamócát is kezelni kell, ugyanis ha ez nem történik meg, akkor oda-vissza fertőzik egymást.

Szoptatás előtt és után rózsamézzel (glycerinum boraxatum) kell bekenni a mellett, majd utána tiszta vízzel lemosni és a levegőn jól megszárítani. Használható még rózsa-teafa hydrolátum is, azonban ezt nem kell lemosni, ezt a lemosott, tiszta, megszárított mellen alkalmazzuk!

  • Babócánk száját is rózsa-teafa hidrolátummal átitatott vászonkendővel, vagy steril gézlappal, esetleg fültisztító pálcikával törölgessük át éber állapotában. Ezen kívül jó még: rózsamézes ecsetelés, grapefruit-mag csepp kivonatos, vagy teafaolajos ecsetelés.

Receptúra:

2dl vízbe cseppents 1 csepp grapefruit-mag kivonatot, vagy teafaolaj kivonatot, jól keverd össze, majd ebbe mártsd bele a belemártandót, s törölgesd át vele a babád száját ott, ahol látható a penészgomba. Minden törlés alkalmával új gézlap / vattáspálca / pelenkacsücsök használandó! A kevert ecsetelő 24 óráig eltartható!

  • Az etető és játszó cumikat (ha nem is) minden etetés után, de legalább naponta egyszer főzzük ki jó alaposan 15-20 percen keresztül grapefruit-mag kivonatos vízben. A sterilizáló vízhez cseppentsünk 1-2 cseppet.
  • Az előkét és büfiztető kendőt, mosható melltartóbetétet mossuk minimum 60°-on, és csepegtessünk az öblítőtartályba grapefruit-mag kivonatot, vagy teafaolaj illóolajat, vagy citrom illóolajat. Vasaljuk magas hőfokon.
  • Az eldobható melltartóbetétet minden egyes szoptatás után cserélni kell, a szintetikus ruhaneműket is le kell cserélni pamutra, magas hőfokon mosni az előbbi eljárás szerint és kivasalni, továbbá azokat a ruhaneműket is, amelyek a gombával érintkezhettek.
  • Baba-Mama étrend:

Teljes értékű és vitamindús élelmiszerek fogyasztása javasolt. Fontos a magas B-vitamin tartalmú ételek bevitele, különös tekintettel legyünk a biotinra, a B6-, és B12 vitaminokra. Pl.: máj, tojássárgája, teljeskiőrlésű lisztek, kukorica, zöldségfélék, a következőket pedig csak mértékkel: dió- mogyorófélék, karfiol, tejtermékek, szárazhüvelyesek. Törekedjünk a vasban, magnéziumban, szelénben, cinkben, flavonoidokban, A-, C-, E-vitaminokban gazdag, változatos étrendre: aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, mák, sütőtök, spárga, halak, zöldségfélék, tenger gyümölcsei, avokádó, brokkoli, káposztafélék, fokhagyma. Utóbbi 3-at csak mértékkel fogyasszuk! Kerülni kell az édességet, az édesítőszereket, a fehér lisztből készült ételeket és az erjesztett anyagokat! Ezen kívül inni kell minél több tiszta vizet! Ha megunod a vizet, kiválthatod rooibos teával. A rooibos tea rendkívül gazdag ásványi anyagokban! Részletesebben a rooibos teáról a Pici poci menüpont alatt olvasható!


Tápszerrel táplált csecsemők esetében fontos az itatás tiszta vízzel, vagy rooibos teával. A napi tejszükségletén túl, legalább 100-150 ml tiszta vizet vagy rooibos teát itassunk meg vele! Anyatejes babáknál kiválasztódik a sok vitamin és ásványi anyag a tejen keresztül, de fontos náluk is a megfelelő folyadékbevitel ilyenkor!


Forrás:

http://bionom.hu/biobolt/aromaterapia/rozsa-teafa-hidrolatum-huvelygombara-szajpeneszre-stadelmann.html

http://www.cardio-baby.hu/index.php/cikkek/349

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség