Eldobható-, vagy mosható pelenka?

 
Manapság egyre több olyan ápolási cikkel találkozhatunk, ami elsősorban az édesanyák kényelmét szolgálja. Ide sorolandó az eldobható pelenka is! A pelenkák legtöbbje polipropilént, papírt, cellulózőrleményt - duzzadó zselével, azaz: nátrium-poliakrilátot-, papírt, nedvességzáró polietilén fóliát, ragasztót és gumit tartalmaz. Az előállítás során keletkező illetve a felhasználásra kerülő vegyi anyagok, valamint az „üvegházhatás" ( a műanyagokból készült pelenka egy zacskóhoz hasonlóan nem engedi át a levegőt, így az alatta lévő bőr gyakran befülled) kiváló táptalajt biztosít a babapopsi kipirosodásához, valamint a gombásodásához. Nem mellesleg számos tanulmány is bizonyítja azt a tényt, hogy az egyszer használatos eldobható pelenkák impotenciához, terméketlenséghez vezethetnek a pelenka magasabb belső hőmérséklete miatt, mivel ez által a herezacskók is folyamatosan magasabb hőmérsékleten vannak tartva.
 
Az eldobható pelenkát egy kisgyermekes édesanya találta fel. Marion Donovan a mosnivalót állandóan szaporító textilpelenkákra keresett alternatívát. Először egy műanyagborítást fejlesztett ki. A prototípus egy zuhanyfüggönyből, a későbbi darabok pedig az ejtőernyők anyagából készültek. A gyártókat nem igazán érdekelte az újítás. Amikor viszont Marion 1949-ben megalapította saját vállalatát és New York City -ben piacra dobta termékét, azonnal sikert aratott. Donovan az egyszerhasználatos nedvszívó anyag felhasználásával hamarosan elkészítette az első eldobható pelenkát, majd 1951-ben egymillió dollárért túladott cégén.

 

A mosható pelenka mellett szólnak a következő érveim:

  • biztosítja a bőr szellőzését
  • természetes anyag érintkezik a baba bőrével
  • előbb válik szobatisztává a gyermek, ugyanis hamarabb megérzi, ha átnedvesedik a pelenka, ezáltal nem fogja jól érezni magát a „nedves bugyorban"
  • terpesztartást biztosít, így az enyhén csípőficammal született babáknak kifejezetten hasznos
  • környezetbarát, mert kevesebb hulladék termelődik, kevésbé terheli a környezetet. Gondoljuk csak végig egy kicsit a történetet, szolgáljon bizonyítékul a hitetlenkedők számára a következő összefoglaló: a papírgyártás nagyon vízigényes, az elkészült pelenkát be kell csomagolni, el kell szállítani az áruházakba, majd az áruházból haza, használat után a szeméttelepre. A környezetbarát mosószerek, energiatakarékos mosógépek sokkal kevésbé terhelik a környezetet, mint az egész procedúra a pelenkagyártás körül
  • költségkímélő. Egyszer kell csak nagyobb összeget belefektetni, testvérek is megörökölhetik, illetve nagyon sokoldalúan felhasználható a pelenka akkor is, ha már nincs szükség rá a babaápolásban.

 

 

Jó szívvel ajánlom a következő oldalt, ahol részletesen olvashatsz a textilpelenkákkal kapcsolatban!

Textilpelus Világ

 

 

Forrás:

http://antalvali.com/hirek/pelenkazasi-dilemmak-moshato-kontra-eldobhato.html

http://www.anyalettem.hu/moshato-pelenka-avagy-egy-kornyezettudatos-dontes--cikk

http://77.234.238.178.static.giga-dns.com/eletmod/gyermekneveles/841-Az-eldobhat%C3%B3-pelenka-t%C3%B6rt%C3%A9nete

 

 

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség