Szomjazó csecsemők!

 

A víz testünk jelentős alkotórésze. A csecsemő testének 70%-a víz! Oldószer, amely a szervezet anyagcseréjében végbemenő vegyi folyamatokban jelentős. Szállítja a különböző anyagcseretermékeket.Mivel a kisbabák veséje gyengébben koncentrál, mint a felnőtté, a bomlástermékek kiválasztásához nagyobb mennyiségű vízre van szükség. A víz szerepet játszik a hőszabályozásban is.

 

 

A csecsemő napi vízigénye testtömegkilógrammonként 150-160 ml. Fokozódik a vízszükséglet, ha az elfogyasztott tápláléknak nagy a fehérje és sótartalma, mivel a fehérjebontás során keletkező bomlástermékek kiválasztásához nagyobb mennyiségű vízre van szükség. (Figyelem! Hozzátáplálásnál még fontosabb!) Különös gonddal kell a folyadékpótlásról gondoskodni, ha a külső hőmérséklet emelkedik, (pl.kánikulában, túlfűtött helyiségben) vagy, ha valamilyen okból nagyfokú folyadékvesztést észlelünk (hányás, hasmenés).

 

A csecsemő nem bírja a szomjazást, így könnyen jelentkezhetnek a kiszáradás tünetei: a száj és a nyelv kiszárad, a kutacsok beesnek, a bőr szárazzá válik és könnyen elemelhető. Nagyon sajnálatos, hogy a mai „modern felfogás szerint" a csecsemőnek csak anyatejre/babatejre van szüksége! Javaslom a kételkedőknek, hogy próbáljanak ki egy napot, amikor csak tejjel olthatják szomjúságukat...

 

A babócák folyadékpótlására, szomjoltására különböző alternatívák közül válogathatunk:

 

Rooibos tea


Mélyen, Dél-Afrika szívében, Cederberg régió hegyekkel és völgyekkel tarkított táján terem a vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis), melynek hajtásaiból készül a rooibos tea. A növényt Khoisan törzs már évszázadok óta használja frissítő és gyógyhatása miatt üdítőitalként, illetve színezőanyag előállítására. Az első írásos feljegyzés 1772-ből származik, amikor is Carl Humberg botanikus rátalált erre a csodálatos főzetre.
A rooibos tea közelebb áll a gyógynövény teákhoz, mint a hagyományos értelemben vett teákhoz (mint amilyen a zöld vagy fekete tea), és két fő típusa van. Az egyik az ismertebb vörös rooibos, a másik a zöld rooibos. A fő különbség közöttük, a fermentáció.

 

A rooibos tea termesztéséről, feldolgozásáról azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a vörös fokföldirekettye ültetvényeket nem vegyszerezik, és a feldolgozás minden fázisa természetes módszerekkel történik! A rooibos teát egész nyáron át szüretelik, melyet legtöbbször kézzel végeznek. A tea kezelése során, miközben vágják és zúzzák, dohányvágó eszközt használnak. Az őslakosok a kézzel leszüretelt növényt eredetileg a sziklákon zúzták össze, majd száradni hagyták. Ebben a folyamatban a tea még zöld színű állapotban van. Ha itt megáll a feldolgozás, akkor kapjuk a zöld rooibos teát. De ha azt összehantolva, halmokba rakva fermentálják, akkor már a vörös rooibost kapjuk. Ugyanis a fermentáció során kapja meg jellegzetes pirosas-barnás színét. A fermentáció lényeges folyamat, mert kiemeli és felerősíti a tea aromáját. A következő lépés a szárítás, ahol a hajtásokat szétterítve szárítják a napsütésben. A rooibos beceneve, a "Red bush", vagyis piros, vörös cserje, a fermentáció során keletkezett gyönyörű színéből ered. A tea feldolgozásának utolsó folyamata a sterilizáció, melyet gőz segítségével végeznek, majd sor kerül még egy szárításra, aztán rostázásra, és végül a tea csomagolására.
A rooibos tea ásványi anyagokban igen gazdag, de cserzőanyag tartalma alacsony. Továbbá antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja a szervezet öregedési folyamatait. A zöld rooibos teát kevesebben ismerik, pedig kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint fermentált fajtája. De akár melyiket is választjuk, minden napszakban azt nyújtja, amire az emberi szervezetnek szüksége van: reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este pedig nyugtató hatása van. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy nem csak hagyományosan forró italként, hanem hidegen, jeges teaként is kiváló ízű és pozitív hatású.
Évente nagyjából 8000 tonna rooibos teát állítanak elő, aminek a fele Dél-Afrikán kívül kerül forgalomba. A legfőbb fogyasztók közé tartozik Németország, Japán és Hollandia, de az utóbbi években egyre népszerűbb az Egyesült Államok, és világ többi országában is.

 

Az egészségre gyakorolt hatást nézve, a rooibos tea sem marad el a többi tea mögött. Sőt, bizonyos szempontból még pozitívabb hatása is van. Az, hogy még nem épült be a köztudatba, úgy, mint a zöld tea, az annak köszönhető, hogy a rooibos tea nem tekint vissza olyan hosszú múltra, é s jótékony hatásaira is többnyire csak az elmúlt évtizedekben derült fény. Ez a tea bőséges ásványi anyag forrásként szolgál, mert egy csésze rooibos tea (3 gr teafű 2 dl vízben) a következő ásványi anyagok at tartalmazza:

 

 

• 0,07 mg vas
• 0,22 mg fluor

• 7,12 mg kálium

• 1,09 mg kalcium
• 0,07 mg réz

• 1,67 mg magnézium

• 0,04 mg mangán

• 6,16 mg nátrium
• 0,04 mg cink
• 99 féle illóolaj

 

 

 

Ezen kívül még tartalmaz C-vitamint, fenolkarboxilsavakat (gomba-, baktériumölő hatás, vírus szaporodásgátló hatás), görcsoldó hatású kvercetint és kvercitrint, P-vitamint (rutin), aszpalatint és notofagint (allergiás tünetek csökkentése), és flavonoidokat.
A rooibos további előnyei:
• Alacsony tannin tartalom
• Teljesen koffeinmentes
Elkészítése: Csészénként (2-2,5 dl) 1 púpozott teáskanál rooibos teafüvet, forrásban lévő vízzel leönteni, és 3-6 percig állni hagyni.

 

Véletlen felfedezés

 

A rooibostea áldásos hatásaira egy véletlen folytán figyelt fel egy dél-afrikai kutató, akinek a kisbabája kólikával küzdött. A gyermek születésétől fogva egyetlen éjszaka sem tudta kipihenni magát, annyira gyötörte a hasfájás. Annique Theron egy alkalommal a cumisüvegben kihűlt tejet meleg rooibostea hozzáadásával temperálta. A nem várt hatás lenyűgöző volt: miután a csecsemő ivott a keverékből, egy kínzó hasgörcsei csapásra elmúltak.
Ez a felfedezés sarkallta a kutatónőt az őslakosok körében régóta népszerű rooibostea legendás hatásainak tanulmányozására.
Ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt számos szervfunkció serkentője. Igen hasznos gyomorbántalmak, emésztési zavarok, allergiás és asztmatikus megbetegedésekben esetén. Tannin tartalma alacsony, ezért nem gátolja a vas és más elemek felvételét a szervezetbe. Kismamák a terhesség és szoptatás idején is bátran fogyaszthatják ezt a kellemes ízű teát! Csecsemők, kisgyermekek számára szintén ideális ital, valamint nincs élénkítő hatása, ráadásul csillapítja a kólikát, és a hasfájást. Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat. Sportoláshoz is ideális ital, hiszen nemcsak a szomjat oltja, hanem az energiát is pótolja.
A rooibos tea íze önmagában is édeskés, nem szükséges ízesíteni. Ez különösen jó a gyermekek szempontjából. Ráadásul, ezen tulajdonságánál fogva a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert édes. Nagyon kellemes íz érhető el azzal, ha a rooibos teát szárított gyümölccsel keverjük össze, és így főzzük ki.

 

 

 

Tündérvíz

 

Minden élőlény testének legnagyobb térfogatú része a víz. Ha a víz a testben megfelelő minőségű, megfelelő tisztaságú ráadásul még természetes eredetű is, akkor minden szervünkre közvetve jótékony hatást gyakorol. A pi-víz közvetlenül a tisztító és méregtelenítő szerveinkre gyakorol a legnagyobb hatást, hiszen ezek az első szervek, amelyekkel a szervezetbe beáramlott folyadék először érintkezik (vesék, máj, epe). A vízvezetékrendszerünkbe bekerülő szennyeződések (klór, nehézfémek, bizonyos baktériumok) sajnos még forralással sem távolíthatóak el. Tündérvíz alkalmazásakor elkerülhető, hogy ezek a mérgek saját-, és gyermekünk szervezetébe kerüljenek. Mivel a víz steril, baktériummentes, adalék- és mesterségesanyag-mentes, ezért a kisbabáktól a legidősebb korosztálynak fogyasztási korlátok nélkül fogyasztható. A Tündérvíz pi-harmatvíz technológiája abban tér el a többi forgalomban kapható pi-víztől, hogy alapanyaga nem csapvíz, hanem mélyforrásvízkútból kinyert vízből származik.

 

 

 

Forrás:

Dr. Szél Éva: A csecsemő és a gyermek fejlődése

http://www.tunderviz.hu/hu/technologia/pi-technologia.html

http://teaunnep.hu/rooibos-tea.html

http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=6783

 

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség