Mit - miért?

Az újszülöttek és csecsemők különösen érzékenyek a külső irritációkkal szemben. A csecsemők bőre fokozott odafigyelést, ápolása szakértelmet követel. Nem szerencsés, hogy a gyakorló szülők az általános bizalomvesztés és bizonytalanság okán divatos, de kétes biztonsági profilú készítményekhez fordulnak. A csecsemőkkel, kisgyermekekkel foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy napjainkban jóval magasabb a bőrirritációk előfordulási gyakorisága, mint akár egy vagy két generációval korábban.

A felnőttekéhez képest a csecsemőknél és kisgyerekeknél már viszonylag alacsony koncentrációjú nyál, széklet és vegyszerek hatására is irritáció alakulhat ki. Ez részben annak tulajdonítható, hogy a zsíros anyagok a csecsemő bőrébe fokozott mértékben képesek behatolni. A csecsemő bőre vékonyabb és a hámsejtek egymáshoz kapcsolódása lazább, ezért az irritáló anyagok könnyebben átjuthatnak a bőrön.

A csecsemők testfelülete-testsúly aránya is magas, ami a helyileg alkalmazott anyagok nagyobb méretű felszívódásához, ezáltal nagyobb fokú toxicitáshoz vezet. Az eleve érzékenyebb bababőrt így könnyen irritálhatja egyes szereknek az alkalmazhatósági határértéket meghaladó koncentrációjú alkalmazása, a háttérben húzódó okok sokszor multifaktorálisak, feltárásuk minden esetben egyedi, kihívást jelentő feladat.

Az allergiás megbetegedések növekvő problémát jelentenek, mind a fejlődő, mind az iparilag fejlett világban. Sok fejlett országban a lakosság közel harmadánál alakul ki valamilyen allergiás betegség. Az újszülöttek bőre puha, bársonyos és sima. Néhány jelentéktelenebb dermatológiai állapot jelentkezhet születéskor vagy röviddel azután, mint pl. a csecsemőkori pattanás (az anyai androgének hatásaként), vagy enyhe hámlás (ahogy a magzatmáz felszívódik), de ezek általában átmenetiek, ritkán válnak orvosi jelentőségűvé. A bőr már az élet legelső óráitól kitűnően képes a legtöbb funkciójának betöltésére. Általánosságban elmondható, hogy az egészséges bőr mindaddig egészséges is marad, amíg sértetlen. A felsértett bőr azonban hajlamossá válik egy sor olyan fertőzésre, amelyeknek egyébként alig van hatásuk a sértetlen bőrre. A bőrápolásnak (tisztításnak, hidratálásnak és napvédelemnek) ezért az élet első éveiben az a célja, hogy minimalizálja az irritációt a bőr fizikai és kémiai jellemzőinek megtartásával, és fenntartsa az epidermális (a bőr felszínes hámrésze) védőgát sértetlenségét.

A bőr hidratálása rendkívül fontos feladat. Újszülötteknél az érzékenyebb, nem kellőképp hidratált bőrterületek kiszáradhatnak, a bőr kirepedezhet és az epidermális védőgát sérülhet. A víz visszapótlásával helyreállítható a szaruréteg víztartalma, s így a tünetmentes fiziológiás egyensúlyi állapot, ennek azonban feltétele a visszapótolt víz párolgási ütemének jelentős lassítása. Olajokkal és krémekkel 8-12 órán át lehet hatásosan gátolni, lassítani a pórusok eltömítése nélkül a párolgásos vízvesztést. A hidratálás lényege a bőr optimális víztartalmának biztosítása megfelelő mennyiségű nedvesség bevitelével és a felhámban tartásával a bőr fiziológiás működése és a védelmi vonalának fenntartása végett.


Forrás:

http://www.meszk.etovabbkepzes.hu/Images/Tovabbkepzes/VizsgaAnyagok/657cd103-f313-4143-b35e-b41cc306e899/ba04441b-5ff1-446d-81be-8d79b949a10d/Biztons%C3%A1gos%20kozmetikumok_e-learning_f1.pdf


Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség