Argán olaj

A Marokkó délnyugati részén, az Atlaszban honos az argánfa (Argania spinosa), melynek diószerű gyümölcsében található magból préselik az argánolajat. Az olaj előállítása még ma is sokszor a hagyományos módon történik. A berber asszonyok begyűjtik a fa alól a magokat, feltörik, majd kipréselik kézi erővel. A hidegen sajtolt olaj kinyeréséhez semmiféle kémiai anyagot nem használnak! Egy liter olaj előállításához kb. 6-7 fa teljes termésére van szükség (mintegy 100 kg gyümölcsre) és sok órányi kézimunkára, ezért is a világ egyik legdrágább olaja!

Az argánolaj több mint 80%-ban tartalmaz értékes telítetlen zsírsavakat (olajsav, linolsav) - még az olívaolajnál is sokkal többet! Az olaj természetes antioxidánsokban gazdag, ezért kiváló védelmet nyújt az emberi szervezet számára. Az argánolajnak rendkívül magas az alfa-tokoferol tartalma, mely az E-vitamin legaktívabb formája. Ennek köszönhetően az ekcéma, a pikkelysömör és a legkülönbözőbb bőrbetegségek kezelésére is alkalmas. A bőrt optimális működésre serkenti,biztosítja a megfelelő vízháztartást, jelentősen lassítja a sejtek, a bőr öregedését, fokozza rugalmasságát. Fájdalom-, és gyulladáscsökkentő hatású, így kiválóan alkalmazható kiütések, irritációk gyógyítására. A túl zsíros (aknés, pattanásos) és a túl száraz (ekcémás, pikkelysömörös) bőr optimális működését biztosítja. Jó szolgálatot tesz cellulitisz és terhességi csíkok esetében is.

 

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség