Kókuszolaj

A kókuszpálma a trópusi éghajlaton mindenhol megterem, nem igényel különösebb gondozást. Ezerhasznú növény, mert minden részét felhasználjuk: levelét, szárát, gyümölcsét, háncsát, törzsét. Hosszúkás leveleiből háztetőt szőnek, vagy seprűt, díszeket készítenek. A gyümölcsét lereszelik, kifacsarják - így lesz a kókusztej, a héjából mindenféle kreatív dolog készíthető (nálam például ékszertartóként funkcionál). A háncsból seprűt, lábtörlőt, matracot készítenek. A kókuszfa törzse igen masszív szerkezetű, így építőgerendaként hasznosítják.A kókusz virágát és bimbóját is felhasználják, ételekhez használják alapanyagként.

A friss kókuszhúsból készítik a kókuszlisztet vegyszerek nélkül, amit szárítás és zsírtalanítás után finomra őrülnek. Hipoallergén termék, fogyasztása allergiák esetén sem okoz problémát. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánusoknak és vegánoknak is kifejezetten ajánlott.

A közepesen érett kókuszdióból készül a kókuszreszelék, ami sok trópusi étel alapanyaga, és mi is előszeretettel alkalmazzuk szárított formáját édességek ízesítéséhez, díszítéséhez.

Az öreg kókuszt lereszelik, és kókusztejet készítenek belőle, mely sok étel, ital és desszert alapanyaga. Ebből a kókuszból készül a kókuszolaj is, amit a trópusokon univerzálisan használnak: sütéshez, főzéshez, hajápoló szerként, bőrápolóként, arclemosóként, masszázs olajként, gyógyszerként seb-gyógyítóként, sőt bio-üzemanyagként is. A nálunk kapható kókuszdiók is ebből valók.

A kókuszolaj kitűnő energiaforrás, mert könnyen emészthető. Anyagcsere-növelő hatása gyorsítja a sejtregenerációt. (A kókuszolaj további áldásos hatásairól a Pelus a popsin menüpont alatt olvashatsz!)

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség