Mandarin illóolaj

Dél-Kínában és a Távol-Keleten őshonos, de termesztik Brazíliában, Kaliforniában, Olasz- és Spanyolországban is. A gyümölcsöt a kínaiak rendszeresen elajándékozták a mandarinoknak, innen ered a neve is. Az egyik legbiztonságosabban használható olaj, gyermekek, idősek és terhes nők kezelésére is ajánlott. Legelterjedtebb formája a piros szemű mandarin, de létezik zöld és sárga változatban is.

A mandarin a citrusfélék (Rutaceae) családjába tartozik. Citrus rokonaitól azonban nem csak C-vitaminban való gazdagságot örökölte, hanem van benne D-vitamin, amely véd az angolkórtól és K-vitamin, amely biztosítja a véredények rugalmasságát. A mandarin héja tartalmazza az illóolajat, amit hidegen sajtolás módszerével vonnak ki belőle. A héj illóolaj tartalma 2%, ami azt jelenti, hogy 1 kg mandarin olaj előállításához 50 kg mandarinhéj szükséges.

Legfőbb hatásai: sejtregeneráló, antiszeptikus, emésztésjavító, tonizáló, a bőrön a gombák növekedését gátolja. Párologtatva relaxáló, hangulatjavító hatású (az illóolajat a kisgyermekek szobájában is használhatjuk a párologtatóba). A test minden funkcióját serkenti (az anyagcsere funkciókat, mint a táplálék lebontása és a tápanyagok felszívódása úgy, hogy serkenti a májat, a gyomrot és a beleket). Fokozza a nyálkahártya és vér keringését, serkenti az emésztést, segít egyensúlyban tartani a bőr nedvesség- és zsírtartalmát. Enyhíti a székrekedést, és megszünteti a hasmenést, a kiütéseket, száraz és repedezett bőrt, haj problémákat, korpásodást.

Felhasználási lehetőségei: minden bőrtípusra, hegekre és terhességi csíkokra. Puffadás, vastagbélgyulladás, szorulás esetén. Álmatlanságra, depresszióra, ingerültségre.

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség