Szezámolaj

A szezámolaj az ayurvéda masszázsfajtáinak legfőbb olaja. A kókuszolajhoz hasonlóan, szintén évezredek óta használják a megelőzésben és a gyógyításban. Őshazájában, Indiában a szezámmagot a hallhatatlanság szimbólumaként tartják számon. A szent könyvekben, a Védákban az emberi test legnagyobb gyógyítójaként írnak róla. Egy asszír mitológiai történet szerint, amikor az istenek találkoztak, hogy megteremtsék a világot, szezám magból készült bort ittak.

Az ősi Kínában, a legínségesebb időkben is kaptak egy adag szezámmagot a várandós asszonyok és a gyermekes anyák. Egyiptomban III. Ramszesz idején már termesztették. A korai orvostudomány és a népi gyógyászat sok jó tulajdonsággal ruházta fel. Az agy, az idegszövetek és a szívizom erősítőjének tartották. Ezért krónikus fáradság, álmatlanság, szívbetegségek és a szexuális vágy csökkenése esetén ajánlották.

A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Fontos ásványi anyagoknak is forrása: a magnéziumnak, kalciumnak, vasnak, foszfornak, B1 vitaminnak, cinknek, réznek, E vitaminnak, tehát egészséges fehérje és rost forrás is ez az apró mag.

Tudtad, hogy egy fél pohárnyi szezámmag 3x annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej?

Adagolási javaslat belsőleg:       

Naponta 1-3 teáskanállal. Például húsok pácolásához, illetve saláták ízesítéséhez is kiváló.

További felhasználása: a bőrproblémák közül segítséget nyújt a szezámolaj a pikkelysömör és száraz bőr esetén. A bőrre kenve természetes UV védelmet biztosít, leégés után csillapítja a bőr égő érzését, valamint magához vonzza a mérgező anyagokat, ami meleg vízzel és gyengéd szappannal lemosható a bőr felületéről. Kifejezetten jót tesz az arc bőrének, mivel megakadályozza a pattanások előretörését és közömbösíti a bőr pórusaiban lerakódó szennyező anyagokat. Az arcbőr olajozása által nem szükséges más kozmetikai arcápoló szert használnunk, mert az olaj feltölti a fáradt, petyhüdt bőrt és egészséges megjelenést, csillogást kölcsönöz az arcnak. Megköti a szabad gyököket, semlegesíti azokat, így például a bőr öregedése, károsodása is lelassul. Emellett jól alkalmazható korpás fejbőr esetén is.

Antivirális és antibakteriális hatású, megakadályozza a kórokozók terjedését a szervezetben. A szezámolaj gyorsan beszívódik a bőrbe és bejut a vérkeringésbe a kapillárisokon keresztül. Az olaj gargalizálásával a torok fertőzései kezelhetők hatékonyan. A szezám olajos orrcsepp enyhülést hoz megfázásos, náthás megbetegedéseknél. Meleg vízzel vegyítve használható a hüvely gombás fertőzésénél is. Miveligen gyorsan bejut a bőrbe,rendkívül jól használható cellulitisz elleni és testsúlycsökkentő keverékekbe. Lecitin tartalma révén segít megőrizni a bőr rugalmasságát.

Még további felhasználásáról itt olvashattok!

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség