Mandulaolaj

Az ókor óta ismerik a hidegen préselt mandulaolaj bőrápoló tulajdonságait. Kifejezetten nagy olajsavtartalma miatt a mandulaolaj a legdrágább növényi olajok egyikének számít. A mandulaolajat a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó mandulafa nemesített, édes ízű (édes mandula) terméseiből préseléssel nyerik ki, a keserű ízű mandulából illóolajat állítanak elő. A mandulaolajat még a legérzékenyebb bőr is elviseli, ezért csecsemőápolásra is alkalmas. Túlnyomó részben olajsavakat és linolsavat tartalmazó zsíros olaj.

Telítetlen zsírsav tartalma miatt védőréteget képez a bőrön, ezáltal óvja annak hidrolipid köpenyét a külső hatások - például a szél és a hideg - ellen. A, B1, B2 és B6 vitaminban gazdag, de kis mennyiségben E vitamint is tartalmaz. Kiválóan vegyül illóolajokkal.

Felhasználási lehetőségei: bőrpuhító, visszaadja rugalmasságát, táplálja felületét és lassítja öregedését. Gombás fertőzések és ekcémás bőr kezelésére is nagy hatékonysággal használható, enyhíti a viszketést, a bőr ingerlékenységét és a gyulladásokat.

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség