Olívaolaj

Az olívaolaj nem új találmány, már az ókorban is használták. Igaz, akkor nem csak mint táplálékot, hanem mint szépítőszert is, mellyel a királyokat, az uralkodónőket, a csecsemőket kenték be, hogy fiatal maradjon a bőrük. Érdekes, hogy a Bibliában például az olajág, vagyis az olajággal repülő galamb a csapások végét jelenti. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. Napjainkban Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban készítik a legtöbb olívaolajat.

Több átfogó orvosi kutatás és felmérés bizonyította már, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása a mediterrán országokban lényegesen ritkább az európai átlagnál - különös tekintettel hazánkra, mi ugyanis élen járunk a szívproblémák gyakoriságában. Ennek egyik oka az, hogy az emberek délen fejenként több mint egy egész liter extra szűz olívaolajat fogyasztanak évente. Nem csoda, hogy az olívaolajat élettani hatásai miatt folyékony aranynak is nevezik.

Az extra szűz olívaolaj jótékony hatásai elsősorban annak köszönhetők, hogy előállítása során valóban extra szűz marad - azaz nem kerül bele tartósítószer vagy adalékanyag. A leszüretelt olívabogyókat minden természetes szennyeződéstől megtisztítják, majd 24 órán belül kipréselik. Az így nyert olajat, a palackozás során nem hőkezelik. Így az üvegekbe kerülő olaj tartalmazza a bogyók összes vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ráadásul tele van antioxidánsokkal és telítetlen zsírsavakkal. Antioxidáns hatása révén gátolja a sejtek oxidációját, s ezzel hatékony védelmet nyújt a daganatos betegségek ellen. Segít megelőzni a magas vérnyomás és a vérrögök kialakulását, azaz a trombózis okait. Azonban az „extra szűz” jelző csak az olaj kinyerési módjára és vegyi összetételére vonatkozik; önmagában semmiféle minőségi garanciát nem jelent. Az olívaolaj-forgalmazó óriáscégek például csupán felvásárolják a különböző termelők (esetenként akár különböző országok termelőinek) olaját, és az eltérő extra szűz olívaolajokat összeöntve, saját címkével palackozzák, majd így hozzák forgalomba. Az ilyen, jóval olcsóbb tömegtermékek extra szűznek számítanak ugyan, de ízük általában jelentősen elmarad a gondosabban kezelt termelői olajokétól.

A természetes állapotú extra szűz olívaolaj a hidegen történő kinyerés miatt tartalmazza a zsiradékon kívül a nem károsodott vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidáns hatást fejt ki, így védi az anyagcserénket, az egészségkárosító hatásoktól, anyagoktól. Ügyeljünk arra, hogy ugyan ez nem érvényes az oldószerrel kinyert olajokra!

Az olívaolaj széleskörű felhasználása:

A bőrápolásban használható egyaránt zsíros és száraz bőrre is, mivel olajsava, a sebum a bőr faggyújának alkotórésze, így akkor is használható, ha el vannak dugulva a pórusaink, mert az esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a pórusoknak sokkal kevesebb zsírt kell kiválasztaniuk.Táplálja és regenerálja bőrünket, ezért jól alkalmazható:

 • Fürdőolajként önmagában, vagy illóolajjal keverve
 • Tusfürdő, szappan helyett
 • Szarkalábakra
 • Kapha testtípusú embereknek különösen ajánlott testápolásra - masszázsolaj gyanánt is -, mivel az olívaolaj felpezsdítő, energetizáló, aktivizáló hatással is bír. Kapha típusú babáknak is ajánlott a használata (Ayurvédikus Babamasszázsra is), hiszen felpörgeti őket a lustaságból, lassúságból.
 • Masszázsolaj
 • Székrekedés ellen kiváló, székrekedéses babáknak napi 1 mokkáskanálnyi olívaolaj, szépen beállítja a székletürítést
 • Hajbalzsam helyett hajvégekre
 • Szélcserzett arcbőrre, ajakra és kézre
 • Készíthetünk olívaolaj alapú kozmetikai szereket - csak engedjük szabadjára fantáziánkat!
 • Méregtelenítésre is kitűnő: minden reggel, közvetlenül felkelés után vegyünk a szájüregünkbe egy közepes kortynyi (körülbelül 1-2 evőkanál) hidegen sajtolt olajat - például olívaolajat. Ezután csukott szánkban szívjuk-öblögetjük-rágogatjuk, mindaddig, amíg az eleinte "vastagnak érzett olaj elvékonyodik" (kb. 5-10 perc). Ügyeljünk arra, hogy torkunkhoz ne érjen az olaj, s ne gargalizáljunk, hogy nehogy visszamérgezzük magunkat! A művelet elvégeztével köpjük ki a szánkból az anyagot, amely a zöldes olajszínből fehérré változott. A fehér színt a szájból kiszívott méreganyagok okozzák. Milyen jó megszabadulni tőle, ugye? ;o)
 • A konyhában salátákhoz, kenyérre- péksüteményekre kenve, kelt tészták és egyéb sütemények készítésénél vaj-, margarin-, zsír helyett

 

Forrás:

http://igazioliva.hu/mindent-az-olivaolajrol/

http://www.natursziget.com/eletmod/20110111-szepseg-egyszeruen-olivaolajjal

 

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség