Hírek

Muskátli: nem csak a kert dísze lehet!

Ki tudja, hogy a muskátli gyógyhatású növény? Valamint konyhánkban is szívesen látott vendég lehet - s nem csak, mint díszítő elem!

A kertészetekben nagyon sok különböző faj és fajta kapható. Ezeknek eltérő ízük és illatuk van, a kiválasztásnál hagyjuk magunkat az orrunknál fogva vezetni!

Dél-Afrikában őshonos, azonban világszerte termesztik. Már az ősidőkben is gyógyítottak vele sebeket és daganatokat. Jól ismert hangulatjavító és harmonizáló.

Dísznövényként 700-nál is több változatát termesztik, némelyiket közülük a parfümipar is hasznosítja. Olaja nehéz, édes, rózsaszerű illatú.

Konyhai felhasználása:

Az illatos levelek köhögéscsillapító és antibakteriális hatásúak, valamint illóolajokat, kumarint(íz- és aromaanyag), cserzőanyagokat, flavonoidokat és kovasavat is tartalmaznak. Leveleit ecetben tartósíthatjuk és fagylalthoz, lekvárokhoz, ételek díszítéséhez használhatjuk.

 

Felhasználható részei:

virágok, levelek, indák. (Fürdővízhez adva nyugtató hatást fejt ki.)

Tulajdonságai:

  • antideprsszáns
  • gyulladáscsökkentő
  • antiszeptikus
  • hegképző
  • más- és vesetonizáló
  • sebgyógyító

Illóolajának leggyakoribb felhasználási lehetőségei:

  • Bőr: Minden bőrkondícióra, de főként égési sérülésekre, sebekre és fekélyekre használható. Hatása: kiegyensúlyozza a faggyútermelést és hidratálja a bőrt, megőrizve így a rugalmasságát. Jó zsíros bőrre, valamint az övsömör fájdalmait is enyhíti.
  • Keringési rendszer: Ödémára és narancsbőrre. Hatása: vízhajtóként oldja a nyirokrendszer pangását, és a duzzanatot okozó vizesedést.
  • Húgyivar- és endokrinrendszer: PMS és menopauza. Hatása: kiegyensúlyozza és serkenti a mellékvesekérget, így segíthet a menopauza és PMS hormonproblémáin.
  • Idegrendszer: Idegfeszültség és stresszel kapcsolatos problémák. Hatása: segít az aggodalmaskodás és a hormonális eredetű depresszió esetén, javítja a kedélyállapotot.

Figyelmezetés: Általában nem toxikus- és fototoxikus, nem irritál (csak az érzékeny bőrt) és nem érzékenyít.
Áldott állapotban csak az első harmad után, alacsony koncentrációban használható!

 

 

 

Forrás:

Franz-Xaver Treml: Gyógy- és fűszernövények

Johanna Hoare: Az aromaterápia teljes módszertana

 

 

 

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség