Hírek

Fenomenális fahéj!

Gyermekkoromtól fogva imádom a fahéjat! A tipikus gyerekételeket (mint pl. a tejbegríz vagy a tejberízs) is fahéjjal szerettem jobban, s mindig kitaláltam mindenféle "fahéjas-kotyvasztásokat"... A mai napig nélkülözhetetlen kelléke háztartásomnak a fahéj, de most már nem csak őrölt formában. Számtalan módon felhasználható, s kitűnő tulajdonságokkal rendelkezik.

A fahéj Sri Lankából és Indiából származik, évezredek óta ismert és használt egzotikus fűszer- és gyógynövény. Már a bibliai időkben is használták illatszerként és mint füstölőt. A ceyloni fahéj Európában már az ókori görögök és rómaiak körében igen kedvelt volt, ők terjesztették tovább kereskedőútjaikon és hódító hadjárataikon. A fahéj valójában belső kérge egy trópusú örökzöld fának, mely kb. 10 méter magasra nő. Miután lehántják a fáról a kérgét, hagyják egy napig száradni és érlelődni, majd lekaparják róla a külső réteget. Ahogy a belső kéreg szárad, összetekeredik arra a jellemzően szimpla fakéreg tekerccsé, ahogy ismerjük. 

Fahéj, ayurvédikus szemmel

A fahéj az ayurvéda által megnevezett 6 fajta alapíz közül a csípős ízű tápanyagaink közé tartozik. A csípős íz és így a fahéj is a Pitta hatóerő tulajdonságait hordozza. Melegítő hatással bír, ezért jól ellensúlyozza a Vata és a Kapha doshát, csökkentve az általuk birtokolt hideg hatást. A csípős és melegítő hatás folytán a fahéj oldja a letapadásokat, a túlzott nyálképződés kellemetlen tüneteit, melyekre a Kapha ember hajlamot mutat. Szélhajtó hatású, ezért a Vata embernek szüksége is van rá, hiszen ő puffadásra és emésztőrendszeri panaszokra fogékony. A vizeletkiválasztó rendszerre hatva serkenti a vizeletkiválasztást, vízhajtó hatása révén csökkenti a testszerte előforduló ödémásodást, valamint az vízvisszatartás miatt kialakuló magas vérnyomást. Csípős ízének köszönhetően oldja a testben felhalmozódó salakanyagokat, így vértisztító hatással is bír. A fahéj melegítő hatása révén fájdalomcsillapító hatású, oldja az izmok görcsös tónusát, az izomlázat, valamint hatékony fájdalomcsillapító fogfájás esetén. Helyreállítja a gyenge emésztést a tüzet fokozó hatása miatt. Nem csak az izomzatban oldja a fájdalmat, de a gyomorban is. Emésztésserkentő hatása segít elégetni a szervezetben felhalmozódott káros anyagcseretermékeket és hatékony segítség a Kapha dosha megnövekedett működése okozta lerakódások oldásában, az elhízás leküzdésében.

Fahéj - fajták

A fahéj számos fűszerkeveréknek is része, mint például a kínai 10 fűszer, vagy a currypor. De nem csak fűszer, hanem gyógyszer is! Napjainkban is használják diabetes kezelésére, de vérhígító hatása is ismert, éppen a kumarintartalma miatt. A kínai gyógyászat is régóta használja a fahéj kínai változatát. Mert hogy számtalan féle fahéj létezik. Pontosabban más és más fák kérgéről van szó, melyeket hasonló illatuk és felhasználhatóságuk miatt mint fahéj néven neveznek a világban, pedig igen nagy különbségek vannak közöttük. Mind illat, íz, szín és beltartalom tekintetében. Amióta kitört a kumarinhisztéria, elég sok cikk foglalkozott a fahéjjal egy időben, de pont a lényeget senki sem írta le. Mégpedig azt, hogy a különböző fahéjfajták íze és  kumarintartalma jelentősen eltérő, és hogy pontosan mit is jelent ez. Kezdjük azzal, hogy rengeteg fajta fahéj létezik. Ezek közül azonban csak három fajta van, amelyet nagyobb tömegben termesztenek és amely a világ kereskedelmi forgalmában kapható. A Ceyloni, a Cassia, és az Indonéz fahéj.

A Ceyloni fahéj

A legjobb minőségű és a legfinomabb a Ceyloni fahéj. (Cinnamomum zeylanicum, vagy Cinnamomum Verum) Ennek a fahéjnak a másik neve Valódi fahéj. Nem véletlenül. A többi fahéjfajta ízre, és beltartalomra csak messziről hasonlít a Valódi fahéjra. A Ceyloni fahéj lágy, édes illatú, édes ízű, szivarszerűen lemezes szerkezetű, kézzel könnyen szétdarabolható, morzsolható. Színe világos, lágy vörösesbarnától a sárgásbarnáig változik. A színe alapján nem lehet tehát meghatározni, (és ez a Cassiára is igaz) mert nem csak a beltartalmi értéke, de a színe is változó, elsősorban a talajviszonyoktól függően. A Ceyloni fahéj Sri Lankáról (Ceylon), és Myanmar-ból (Burma) származhat. A Ceyloni fahéj kumarin tartalma maximum 0.6%.

A Cassia

A Cassia (ejtsd: kasszia) fahéj, (Cinnamomum cassia) vagy más néven Kínai fahéj és az ún. Indonéz fahéj (Cinnamomum burmannii) egymáshoz nagyon közel áll rendszertanilag. Gyakorlatilag ugyanarról van szó, utóbbi minőségileg majdnem azonos a Cassiával, csak a kumarin tartalma alacsonyabb valamivel, mint a Cassiáé, ez azonban megtévesztő. Egyrészt mivel Indonéziában egy ideje valódi Cassiát is termelnek, másrészt mert a Cassia illóolaj tartalma és egyéb beltartalmi értéke, így az illata is változó attól függően, hogy hol termelték.  A kínai termesztésű Cassia-nak a legmagasabb az illóolaj tartalma, ezért az illata is intenzívebb, mint a többié. Ha tehát nem étkezési célra használjuk, hanem csak illatosításra, akkor célszerűbb ezt vásárolni. A kínai Cassia onnan ismerhető fel, hogy nem hántják olyan nagy körültekintéssel, ezért cakkos a széle. Olyan is előfordul, hogy nem kis tekercsekben van, hanem összevissza szaggatott darabokban, a külseje pedig egyenetlen, néha szürkés árnyalatú. Kínából származó Cassiával darabosan ritkán lehet találkozni hazánkban. A Magyarországon kapható őrölt Cassia fahéj is indonéz eredetű. A Cassia (és az Indonéz fahéj) szárazon kőkemény, csak reszelővel bontható vastagabb tekercseket alkot. A tekercs hangos pattanással törik ketté, nem morzsolható, mint a Ceyloni fahéj. Egészen a XVI. századig a nyugati világ csak a Cassiát ismerte, a Ceyloni fahéjat nem. Egyiptomban mind a két fajtát ismerték és használták. 

Gyógyhatása

Antiszeptikus (pl a Candida gombákat is nagy hatékonysággal pusztítja), antibakteriális (ételek tartósításánál pár csepp fahéjolaj is elegendő, hogy egy nagy tál zöldséglevesben akár 60 napig is megakadályozza a káros baktériumok szaporodását), gyulladáscsökkentő, feszültségoldó, görcsoldó, érzéstelenítő (fogfájásra), nyugtató és véralvadásgátló hatású, és az egész testben melegségérzést vált ki. Friss kutatások szerint fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat, ez magyarázza jelenlétét az indiai szülőszobákban. Fertőtlenítő hatóanyag-tartalmának és a benne lévő mangánnak, vasnak, és kalciumnak köszönhetően nemcsak a gyomor és a bélcsatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen használható, hanem enyhíti az emésztési zavarokat, a hányingert, csökkenti a felfúvódást, csillapítja a köhögést és rekedtség esetén is kiváló. Amerikai kutatók felmérései szerint a fahéj illata még a kognitív gondolkodás figyelmet igénylő folyamatait, a virtuális felismerő memóriát, és a vizuális-motorikus sebességet is javítja!

Fahéj illóolaj

Felhasználásáról bővebben a Katica Olaj - Birodalmában, az Alapnyagok és Termékeim pontok alatt olvashatsz!

Fahéj a konyhában

Fenséges fahéjas kávé

A Te napod is kávéval indul? Nem volt mindig így, s nem érzem magam kávé (koffein) függőnek, mert a kávét az íze miatt szeretem és iszom! A fahéjas kávét, meg egyenesen imádom! Nincs benne semmi ördöngősség, egyszerű, s nagyszerű:

A kapszulás kávéfőzők kivételével, szinte bármelyik típusú kávéfőzővel lehetséges e szerinti elkészítése:

2 főre: 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéjat tegyünk az őrölt kávé alá a szűrőbe (több személyes adagnál növelhető a fahéj adag, ízlés szerint)

Mézes - fahéjas csirke

Hozzávalók: néhány darab (attól függ, hogy hány személyre készül) csirke felső-, alsó-,vagy egész comb
1 evőkanál őrölt fahéj
1-2 ek citromlé
2-3 dl méz
kevés olaj
kevés víz
rízs
1 doboz kukoricakonzerv
Elkészítés: A húst megmossuk, és tepsibe rakjuk az ízlés szerinti olajon, vizen, citromlével. Előmelegített sütőbe tesszük alufóliával lefedve, hogy puhuljon. A méz javát összekeverjük kevés olajjal, a fahéjjal, kis citromlével és a megpuhult hús tetejére kenjük egyenletesen, hogy mindenhol érje a máz. Miután megpirult, megforgatjuk és a maradék sima mézzel bekenjük a húsok másik felét. Pirulásig sütjük.
A rízst puhára főzzük, végül hozzá keverjük a kukoricakonzervet.
Tanácsok: A méz kiválasztásához a virágmézet javaslom az állaga miatt, de lehet más ízű is, a lényeg, hogy a sűrűbb állagúakból válasszunk.
Ha a sütés kezdetekor kicsit több vízzel rakjuk fel a húst puhulni, akkor a hús forgatásakor bőven lesz a mézes "léből", én leöntöttem belőle a kukoricás rízsre, így kapott az is egy kis édes-pikáns beütést :).
Elkészítési idő: Kb. 60 perc

Datolyás csirke almakockával

Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell, 1 nagyobb alma, 1 doboz natúr datolya, 2 evőkanál erdei gyümölcsös dzsem, kevés őrölt fahéj, bors, kevés vörösbor
Elkészítés: A csirkemellet felkockázzuk, besózzuk, kevés olajon megsütjük. A kimagozott datolyát vízben megpároljuk, miután megpuhult, hozzáadjuk a 2 ek erdei gyümölcsös dzsemet, kevés őrölt fahéjat, és 1 csipetnyi őrölt borsot. Az alapanyagokat jól összekeverjük, majd az előzőleg megtisztított és meghámozott almát felkockázzuk és ezt is belekeverjük. Végül a megpirított csirkemellet is a keverékhez adjuk - kevés vörösborral együtt - , és az ételt pár percig forraljuk. Ízlés szerint: rízzsel, burgonyával vagy főtt tésztával tálaljuk.
Tanácsok: A kiírt adagokat ízlés szerint változtathatjuk!:)
Elkészítési idő: Kb. 45 perc

Fahéjas tea

Az életmódváltásommal együtt járt az aromatizált filteres teák kiiktatása is. Így természetesen a fahéjas tea is csak természetes módon készül nálam, nagyon egyszerűen: együtt áznak a fahéj darabok a kiválasztott teafűvel. Másik megoldás: teánkat fahéj rúddal keverjük meg!

 

Fahéj a nagyvilágban

A fehéj Mexikóban is igen nagy népszerűségnek örvend.  Indiában általában egészben használják. A kérget forró olajban sütik, amíg ki nem tekeredik (ez nagyon fontos ahhoz, hogy az ízek kiszabadulhassanak), majd lehűtik a többi alapanyag hozzáadásával, mint amilyen a paradicsom, hagyma, vagy a joghurt. Kínában és Indiában a Cinnamomum cassia és Cinnamomum loureirii virágzás után röviddel leszedett éretlen termését, az úgynevezett "fahéj rügy-et" is felhasználják, amely leginkább a szegfűszeghez hasonlít. A rügyek azonban kevésbé aromásak, mint a kéreg anyaga, illatuk enyhe, édeskés csípős ízűek. Egészben és finomra őrölve ételek ízesítésére használják.

Őrölve a karácsonyi mézeskalács elengedhetetlen összetevője. Ezen kívül még almáslepény, rétes, piskótatészta, zsírban sült fánkok, rizsételek, gyümölcslevesek, különféle desszertek, gyümölcssaláták kedvelt ízesítője. Az őrölt fahéj konyhai mennyiségben nem okoz gondot, nagy adagban viszont allergiás tüneteket okozhat. Egészben befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, gyümölcssaláták, forraltbor, fűszeres italok, elengedhetetlen fűszere. Használják még szárnyas- és bárányételek ízesítésére. Aszaltszilvás pulyka készítésekor a szilvát hempergetik meg az őrölt fahéjban. Süteményekhez, tortákhoz nem csak íze miatt érdemes használni, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. A fahéj kiválóan harmonizál a gyömbérrel, köménnyel, szegfűszeggel, vaníliával, kurkumával és szerecsendióval.

Forrás:

http://octo.blog.hu/2012/01/07/a_kolbasz_tortenete

http://ayurvedika.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=747%3Aa-fahej-ayurvedikus-felhasznalasa&catid=96%3Aayurvedaban-hasznalt-anyagok&Itemid=144&lang=hu

http://nibiru.hu/egeszseg/080214fahej.htm 

http://kispad.hu/bilagit/200612/a-fahej-2-fahej-vagy-kasszia.html

http://www.gazlap.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=173

 

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség