Hírek

Dió Kisokos - minden mi jó, a dióról!

A dió olyan, mint az agy. Jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy a dió többek között jelentősen segíti az agyműködést is :o)!

A diófa nálunk őshonos növény, a honfoglaló magyarság vándorlásai során már megismerkedett vele. Gyűjtögették és fogyasztották termését. A diófák szinte összefüggő állományban a folyókat kísérő galériaerdőkben fordulnak elő, legismertebb eredeti termő-helyük Tiszacsécse és Milota környékén található, ahonnan jó fajtái is származnak. A néphit szerint azok a legjobb fák, amelyeket a varjak ültettek, mert ők a nagyobbakat és a könnyebben feltörhetőket kedvelik. Latin neve: Juglans regia, azaz "Gyomor- és bélhurut ellen véd". Perzsiából és Közép-Ázsiából származik. Gyorsan növő, hosszú életű fa. Kertek, gyümölcsösökbe, házak udvarára gyakran ültetik, utak mellett is számtalan helyen megtalálható. Csonthéjas termése a dió.

A dió sokhasznúsága

Régen és ma is előszeretettel használják a legkülönfélébb dolgokra. Gondoltad volna, hogy ennyi mindent tud a dió?

  • Régen fejtetű ellen is használták
  • A likőripar is előszeretettel alkalmazza
  • A diókopácsból jó fapác készíthető
  • A diófa ellenálló, keménysége miatt egyik legértékesebb fa a fafaragók és asztalosok körében
  • Erős illata állítólag elriasztja a bogarakat
  • A méhek atkafertőzése ellen is kiválóan alkalmazható
  • Értékes tápanyagai és magas tápértéke miatt érdemes naponta egy-két szem diót elfogyasztanunk
  • A diófélékben bővelkedő étrenddel megelőzhetjük az infarktus veszélyét
  • A dióbél kalóriatartalma hozzávetőleg a marhahúséval azonos, egyesek nyelvét, száj-nyálkahártyáját azonban viszketést okozva irritálhatja!

 Tulajdonságai

 A levele naftokinon származékokat (juglont), cserzőanyagokat (ellágsav-származékokat), flavonoidokat, illóolajat tartalmaz. A diókopács (termésének külső húsos burka) juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz, valamint más keserűanyagokat, cseranyagot, C-vitamint, nyomokban illóolajat, inozitot is megtalálhatunk benne.

100g dióbél energia- és tápanyagtartalma (Bíró Gy. - Lindner K. Tápanyagtáblázat) alapján

Energia: 654 kcal (2747 kJ) Tápanyag:
Fehérje 8,6g
Lipid (olaj) 57,0g
Szénhidrát 11,7g
Víz 8,2g
Hamu 1,7g
Ásványi anyagok:
nátrium 10,5mg
kálium 1710,0mg
kalcium 202,0mg
foszfor 400 mg
magnézium 25,6mg
vas 3,8mg
réz 0,86mg
cink 4,2mg
mangán 1,85mg
Vitaminok:
E-vitamin 24,7mg
B1-vitamin 400ľg
B2-vitamin 100ľg
B6-vitamin 0,34mg
biotin 6,3ľg
folsav 33ľg

Dióolaj

A dióbél, így tehát a dióolaj is nagy mennyiségben tartalmaz: fehérje, lipid (olaj), szénhidrát. Vitaminok: E, B1, B2, B6, biotin, folsav. Ásványi anyagok: nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, réz, cink, mangán. A termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Növényi omega 3 zsírsavtartalma igen gazdag. A dióolaj gazdag telítetlen zsírsavakban és 72 % linolsavat (omega zsírsav), valamint 20 % fehérjét és többféle vitamint is tartalmaz.

A dió, mint húspótló étel

A dió húspótló étel is lehet. A vegetáriánusok sok olyan tápanyaghoz juthatnak, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból vehet fel. Például fehérjéken kívül a B-vitaminok, a foszfor, a kálium, a vas, a réz. Amikor a diót kenyérfélével egészítjük ki, az étrendünk egészséges arányában fogja tartalmazni az összes esszenciális aminosavat. A dió mint E-vitamin forrás is jelentős.
A koncentrációs zavarokban szenvedő gyermekeknél eredménnyel alkalmazható az OMEGA-3 zsírsavat tartalmazó dióolaj. Kúraszerű fogyasztása segít az erek rugalmasságának megtartásában!

Felhasználása

Diófalevél hasznosítása külsőleg:

  • Borogatás: bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.
  • Fürdő: bőrkiütések, bőrbetegségek esetén ajánlott (görvélykór, angolkór, csontszú, csontritkulás, gennyes körömgyulladás, gombás fertőzések esetén is kiváló!). 5 liter vízben forraljunk fel 100 gr diólevelet és öntsük a kád vízhez. Csökkenti a gyulladással járó bőrtüneteket, a gyulladásos megbetegedéseket, hatásos az izületek állapotának a javítására, és a csontritkulás folyamatait is lassítja.
  • Lemosás: tejkiütésre, fejkoszmóra, rüh esetén, pattanás kezelésére, gennyes kiütésre, lábizzadásra, fehér folyásra, fejtetvességre, hajhullásra, korpás fejbőrre.
  • Öblögetés: szájpenész-, fogínygyulladás-, torokgyulladás esetén, valamint a gége megbetegedésénél enyhíti a tüneteket.

Diófalevél hasznosítása belsőleg:

Belsőleg csak a népgyógyászat használja elvétve. A gyógyszeripar száműzte, mint gyógynövényt, pedig a diólevél jó féreghajtó, a dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.

  • A diólevél főzete segíti az emésztést, vízhajtó, vérképző és vértisztító hatású.
  • Gyógyteának: 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Használata gyomor- és bélhurut ellen javallott. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. Étkezések előtt kell kortyolgatni belőle. Hígabb főzete (250 ml vízhez 1 teáskanál diólevél forrázva) emésztést serkentő, vértisztító és méregtelenítő hatású. Féreghajtásra: 20 gr diólevelet főzzünk meg 1/2 l vízben és a szüredéket reggel, kávé helyett üresen, vagy mézzel fogyasszuk. Az erősebb diólevél főzet gyógyítja a fagydaganatot. Csak kúraszerűen fogyasztható!
  • Élvezeti teaának: mivel a diólevélnek finom íze van, teakeverékekben élvezeti teaként is fogyaszthatjuk. Egy púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet, egy kis darab fahéjat és 4-5 szem szegfűszeget 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk, és utána fogyasztjuk. Mézzel, sztíviával vagy juharsziruppal ízesíthetjük.

Dióburok-, dióbél-, diókopács felhasználása:

A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják.

A zölddió-burok főzete hajöblítőként fénylő, rugalmas hajszálakat eredményez. Önbarnító biokészítményekben is megtalálható, mert a diólevél és zölddió-burok kivonata juglonban gazdagok, amely a bőr felső rétegében a bőr pigmentjéhez, a melaninhoz hasonló színpigmenteket hoz létre. Hajfestésre, vagy növényi hajfestékek színárnyalatának mélyítésére is használják. A dió tanninban, glucidokban, ásványi sókban és növényi nyákban gazdag, amelyek kiválóan tonizálják a tónusát, s feszességét vesztett bőrt.

A dióbél sokféleképpen használatos a háziasszonyok körében. Előszeretettel használják sütemények, kalácsok, tészták készítésénél. Zölddió befőtt és likőr is készíthető belőle.

 

 

Forrás:
http://laptopkonyha.hu/egeszseges-eletmod/?sw_60_item=2020

http://antalvali.com/a_dio

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség