Hírek
Dió Kisokos - minden mi jó, a dióról!

A diófa nálunk őshonos növény, a honfoglaló magyarság vándorlásai során már megismerkedett vele. Gyűjtögették és fogyasztották termését. A diófák szinte összefüggő állományban a folyókat kísérő galériaerdőkben fordulnak elő, legismertebb eredeti termő-helyük Tiszacsécse és Milota környékén található, ahonnan jó fajtái is származnak. A néphit szerint azok a legjobb fák, amelyeket a varjak ültettek, mert ők a nagyobbakat és a könnyebben feltörhetőket kedvelik. Latin neve: Juglans regia, azaz "Gyomor- és bélhurut ellen véd". Perzsiából és Közép-Ázsiából származik. Gyorsan növő, hosszú életű fa. Kertek, gyümölcsösökbe, házak udvarára gyakran ültetik, utak mellett is számtalan helyen megtalálható. Csonthéjas termése a dió.
A dió sokhasznúsága
Régen és ma is előszeretettel használják a legkülönfélébb dolgokra. Gondoltad volna, hogy ennyi mindent tud a dió?
- Régen fejtetű ellen is használták
- A likőripar is előszeretettel alkalmazza
- A diókopácsból jó fapác készíthető
- A diófa ellenálló, keménysége miatt egyik legértékesebb fa a fafaragók és asztalosok körében
- Erős illata állítólag elriasztja a bogarakat
- A méhek atkafertőzése ellen is kiválóan alkalmazható
- Értékes tápanyagai és magas tápértéke miatt érdemes naponta egy-két szem diót elfogyasztanunk
- A diófélékben bővelkedő étrenddel megelőzhetjük az infarktus veszélyét
- A dióbél kalóriatartalma hozzávetőleg a marhahúséval azonos, egyesek nyelvét, száj-nyálkahártyáját azonban viszketést okozva irritálhatja!
Tulajdonságai
A levele naftokinon származékokat (juglont), cserzőanyagokat (ellágsav-származékokat), flavonoidokat, illóolajat tartalmaz. A diókopács (termésének külső húsos burka) juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz, valamint más keserűanyagokat, cseranyagot, C-vitamint, nyomokban illóolajat, inozitot is megtalálhatunk benne.
100g dióbél energia- és tápanyagtartalma (Bíró Gy. - Lindner K. Tápanyagtáblázat) alapján
Energia: 654 kcal (2747 kJ) | Tápanyag: Fehérje 8,6g Lipid (olaj) 57,0g Szénhidrát 11,7g Víz 8,2g Hamu 1,7g |
Ásványi anyagok: nátrium 10,5mg kálium 1710,0mg kalcium 202,0mg foszfor 400 mg magnézium 25,6mg vas 3,8mg réz 0,86mg cink 4,2mg mangán 1,85mg |
Vitaminok: E-vitamin 24,7mg B1-vitamin 400ľg B2-vitamin 100ľg B6-vitamin 0,34mg biotin 6,3ľg folsav 33ľg |
Dióolaj
A dióbél, így tehát a dióolaj is nagy mennyiségben tartalmaz: fehérje, lipid (olaj), szénhidrát. Vitaminok: E, B1, B2, B6, biotin, folsav. Ásványi anyagok: nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, réz, cink, mangán. A termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Növényi omega 3 zsírsavtartalma igen gazdag. A dióolaj gazdag telítetlen zsírsavakban és 72 % linolsavat (omega zsírsav), valamint 20 % fehérjét és többféle vitamint is tartalmaz.
A dió, mint húspótló étel
A dió húspótló étel is lehet. A vegetáriánusok sok olyan tápanyaghoz juthatnak, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból vehet fel. Például fehérjéken kívül a B-vitaminok, a foszfor, a kálium, a vas, a réz. Amikor a diót kenyérfélével egészítjük ki, az étrendünk egészséges arányában fogja tartalmazni az összes esszenciális aminosavat. A dió mint E-vitamin forrás is jelentős.
A koncentrációs zavarokban szenvedő gyermekeknél eredménnyel alkalmazható az OMEGA-3 zsírsavat tartalmazó dióolaj. Kúraszerű fogyasztása segít az erek rugalmasságának megtartásában!
Felhasználása
Diófalevél hasznosítása külsőleg:
- Borogatás: bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.
- Fürdő: bőrkiütések, bőrbetegségek esetén ajánlott (görvélykór, angolkór, csontszú, csontritkulás, gennyes körömgyulladás, gombás fertőzések esetén is kiváló!). 5 liter vízben forraljunk fel 100 gr diólevelet és öntsük a kád vízhez. Csökkenti a gyulladással járó bőrtüneteket, a gyulladásos megbetegedéseket, hatásos az izületek állapotának a javítására, és a csontritkulás folyamatait is lassítja.
- Lemosás: tejkiütésre, fejkoszmóra, rüh esetén, pattanás kezelésére, gennyes kiütésre, lábizzadásra, fehér folyásra, fejtetvességre, hajhullásra, korpás fejbőrre.
- Öblögetés: szájpenész-, fogínygyulladás-, torokgyulladás esetén, valamint a gége megbetegedésénél enyhíti a tüneteket.
Diófalevél hasznosítása belsőleg:
Belsőleg csak a népgyógyászat használja elvétve. A gyógyszeripar száműzte, mint gyógynövényt, pedig a diólevél jó féreghajtó, a dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.
- A diólevél főzete segíti az emésztést, vízhajtó, vérképző és vértisztító hatású.
- Gyógyteának: 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Használata gyomor- és bélhurut ellen javallott. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. Étkezések előtt kell kortyolgatni belőle. Hígabb főzete (250 ml vízhez 1 teáskanál diólevél forrázva) emésztést serkentő, vértisztító és méregtelenítő hatású. Féreghajtásra: 20 gr diólevelet főzzünk meg 1/2 l vízben és a szüredéket reggel, kávé helyett üresen, vagy mézzel fogyasszuk. Az erősebb diólevél főzet gyógyítja a fagydaganatot. Csak kúraszerűen fogyasztható!
- Élvezeti teaának: mivel a diólevélnek finom íze van, teakeverékekben élvezeti teaként is fogyaszthatjuk. Egy púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet, egy kis darab fahéjat és 4-5 szem szegfűszeget 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk, és utána fogyasztjuk. Mézzel, sztíviával vagy juharsziruppal ízesíthetjük.
Dióburok-, dióbél-, diókopács felhasználása:
A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják.
A zölddió-burok főzete hajöblítőként fénylő, rugalmas hajszálakat eredményez. Önbarnító biokészítményekben is megtalálható, mert a diólevél és zölddió-burok kivonata juglonban gazdagok, amely a bőr felső rétegében a bőr pigmentjéhez, a melaninhoz hasonló színpigmenteket hoz létre. Hajfestésre, vagy növényi hajfestékek színárnyalatának mélyítésére is használják. A dió tanninban, glucidokban, ásványi sókban és növényi nyákban gazdag, amelyek kiválóan tonizálják a tónusát, s feszességét vesztett bőrt.
A dióbél sokféleképpen használatos a háziasszonyok körében. Előszeretettel használják sütemények, kalácsok, tészták készítésénél. Zölddió befőtt és likőr is készíthető belőle.
Forrás:
http://laptopkonyha.hu/egeszseges-eletmod/?sw_60_item=2020
http://antalvali.com/a_dio