Hírek
Almás-répás kenyér

Így született meg a fent említett kedvencem, ami kalácsként is kitűnően funkcionálhat.
Sok ismerősömtől hallottam már, hogy gyermekük nem szereti a zöldségeket vagy a gyümölcsöket, esetleg mindkettőt. Ilyenkor igazi kihívás elé kerülnek a szülők, hogy hogyan szerettessék meg csemetéjükkel az egészséges harapnivalókat. Egy kis furfangossággal könnyen belecsempészhetjük a mindennapjainkba, így a gyermekek tányérjára is a zöldségeket, gyümölcsöket. Utóbbiak fogyasztása önmagában a legkiválóbb (Nektek mi jut eszetekbe az élő ételekről? című cikkünk alatt részletesebben), de ínycsiklandó ételeket is varázsolhatunk velük asztalunkra.
Kenyeret sütni egyáltalán nem nagy ördöngősség! Érdemes odafigyelni nem csak arra, hogy mit kenünk magunkra (Mérgező anyagok a mindennapjainkban), hanem arra is, hogy mi kerül az asztalunkra, a szervezetünkbe! Ha magad sütöd a kenyeret családodnak, garantáltan tartósítószer mentes lesz, mindemellett pedig változatosabbá teheted az étkezéseket!
Mostanában újra rákaptam a reggeli /a szó szoros értelmében és átvitt értelemben is...:)/ sütésre. Felkeléstől számított egy óra alatt kész a friss reggeli péksütemény.
Alaprecept:
- 40 dkg liszt (Variáld kedved szerint! Graham, teljes kiőrlésű, tönkölybúza fehérliszt, zabpehelyliszt, stb. - keverheted is öket)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
- 1dl víz + 1 dl tej az élesztő felfuttatásához, a kelesztéshez
- 1 kiskanál cukor az élesztő felfuttatásához
- zsiradék / olaj
- víz, vagy tojás ízlés szerint a kenyér megkenéséhez
Opcionális összetevők:
- zabpehely, búzapehely, pehelykeverékek, korpák
- olajos magvak
- zöldségek
- gyümölcsök
- méz
- lekvár
- fahéj
- ehető gyógynövények
- sajtok
- túró
- aszalványok
- fűszerek, stb.
Almás - répás kenyér:
(ahogy én szoktam)
- 40 dkg liszt (fehér tönkölybúzaliszt és teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt vegyesen)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kiskanál só
- 1dl víz + 1 dl tej az élesztő felfuttatásához, a kelesztéshez
- 1 kiskanál cukor az élesztő felfuttatásához
- olaj (kókuszolaj, vagy olívaolaj)
- 1-2 db alma
- 1-2 db répa
- 1 kiskanál örölt fahéj
- 3-4 evőkanál méz
- víz, vagy tojás ízlés szerint a kenyér megkenéséhez
Elkészítése:
Tűzhelyen meglangyosítjuk a "vizestejet", belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd lefedjük 10-15 percre. Amíg felfut az élesztő a vizestejben, mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sót, s keverjük össze az alkotórészeket. Mossuk-, tisztítsuk meg az almát és a répát, majd kockázzuk vagy reszeljük a keverékbe. Hintsük meg a fahéjjal, adjuk hozzá a mézet.
Miután kellőképpen felfutott (részben meg is kelt) az élesztő, öntsük rá a lisztes keverékre, majd ekkor adjuk hozzá az olajat is. Addig gyúrjuk, mig megfelelő állagú nem lesz. Gyúrás közben még igényelhet egy kis plusz lisztet. Mivel már a vizestejben megkelt az élesztőnk, nem szükséges tovább keleszteni, de akár pihentethetjük is fél órára - órára a tésztát.
A tésztát hosszúkás (vagy bármilyen más) alakban, (szilikonos)sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét kenjük meg a felvert tojással, vagy vízzel. Előmelegített sütőben, aranybarnára sütjük.