Hírek

Advent 1 hét múlva: 2012. 12. 02.

Melegséggel tölti el testemet - lelkemet mind a mai napig, amikor eszembe jut gyermekkoromból a karácsonyi készülődés. Már november végén elkezdte sütögetni Édesanya az igazi mézeskalácsokat, hogy karácsonyig megpuhuljanak. Az adventi koszorút is együtt készítette el a család, s természetesen körbeültük minden vasárnap, amikor meggyújtottuk rajta a gyertyákat.

 

Az advent eredete

Az advent eredete az 5-6. századra vezethető vissza, eleinte háromnapos böjttel volt összekötve. Az adventi időszakban lakodalmat, zajos mulatságot nem tartottak - akárcsak nagyböjtben. 1611-ben a nagyszombati zsinat meg is tiltotta advent első vasárnapjától vízkeresztig az esküvőket, zajos mulatságokat.

A latin eredetű szó (adventus) megérkezést jelent. A Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka.
Az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négy hetes "szent idő" a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Advent első vasárnapja legkorábban november 27-én, legkésőbb december 3-án lehet. Az advent az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka. A néhány generációval ezelőtti kor az előkészület lelki jellegére helyezte a hangsúlyt. Ez volt a szent idő: a várakozás és a reménykedés ideje. A Messiást váró hangulat alapja a hajnali mise, a roráte volt. Ez jellegzetesen közép-európai, sőt magyar hagyomány, angyali vagy aranyos misének is nevezték, amelyhez azonban pogányos varázscselekedetek, különösen szerelmi varázslások sokasága fűződött.

Az adventi koszorú hagyománya az ősi időkbe nyúlik vissza, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival; viszonylag új szokás, a 19. századból eredeztethető. Első nyomait a néprajzkutatók északon, a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg. Fűzfavesszőből koszorút fontak és örökzöldet csavartak köré. Ez a szokás később Európa más vidékein is meghonosodott.

 

Adventi naptár

Ezt a szép szokást egy édesanya találta ki. Rosszul esett neki, hogy kisfia minden este azzal a kérdéssel nyaggatta: "Hányat kell még aludnunk, hogy megjöjjön a Jézuska?" Egy nap fogott egy kartont, huszonnégy mezőre osztotta, mindegyikre rátűzött egy bonbont. Kisfia mindennap lecsippenthetett egyet. A kisfiúból idővel felnőtt lett.
Eszébe jutott egyszer az édesanyja naptára. Úgy gondolta, hogy más gyerekeknek is örömet szerezhetne vele, és ezért elhatározta, hogy adventi naptárakat készít és árusít. Nagy sikere lett. Nemsokára gyárak sora foglalkozott adventi naptárak készítésével. Gerhard Lang, az adventi naptárak atyja 1974-ben hunyt el Münchenben, igen idős korában.

Adventi naptárat már hetekkel karácsony előtt mindenfelé vásárolhatunk. A préselt ajtócskák mögött kis csokoládémeglepetések várnak a kíváncsi "édesszájúakra". Azonban Te is készíthetsz adventi naptárat gyermekeidnek, ami sokkal egyedibb, s gyermeked is minden bizonnyal díjazni fogja, büszke lesz rád! Nem mellesleg számos környezetbarát megoldást kínálnak a kreatív ötletelők, de Te is kitalálhatsz egyedi dolgot, hisz mindennek csakis a fantáziánk szabhat határt.

Bármit is készítesz, a lényeg, hogy 24 ajtócska-, zacskócska-, csomagocska-, vagy bármi, amit kitalálsz legyen, hogy december minden napjára jusson egy ajándék szentestéig.

 

 Összeszedtem néhány ötletet, ami eszembe jutott gyermekkoromból:

 Karácsony előtt pár héttel nem csak a konyhában tüsténkedett Anyu, hanem a lakást is karácsonyváró öltözetbe bujtatta. Amikor már középiskolások-/dolgozó felnőttek lettünk, mindig meglepett minket - s mikor haza mentünk adventkor már a feldíszített lakással, ajtódísszel várt.

Ajtódísz tobozból, fenyőágakból, fagyöngyből:

Ha nincs ilyesmi a közeledben, akkor készíthetsz bármi másból is, pláne, ha fedett helyen van a bejárati ajtó - akkor aztán végtelen az ötletek száma, hogy mi mindenből készíthetsz karácsonyi ajtódíszt.

Ablakdísz, ajtódísz(nem bejárati) papírból:

Bármilyen télies motívumot kitalálhasz, szerintem fehér papírból a leghangulatosabb.

Illatos, mutatós asztaldísz:

Narancsba, vagy mandarinba szurkodj szegfűszeget, bármilyen mintázatba.

Készíthetsz fenyőágakból is asztali díszt, ez is garantáltan illatozni fog.

Mézeskalács házikó készítése, mely nem csak gyönyörű látványt biztosít, de mellette ínycsiklandó, s illatozó is.

 

 

 

Karácsonyi ajándékötlet:

Katica 1. karácsonya, ajándék csomag

A csomag tartalma:

A katicabogár 7 pettyére asszociálva, a csomag tartalma is 7 termékből áll!

Kakaóvajas ajakápoló (30ml), Plamil kávés csoki xylitollal (45g), Mandarinos kézre kence (30ml), Alusómentes dezodor (100ml), Rózsavíz (50ml), Kence seprűvénára (30ml), Levendulavirág (30g).

A saját készítésű vegyszermentes termékek, egyedi kézzel festett üvegekben vannak. Minden termékről részletes leírás-, valamint életmódbeli tippek is találhatóak mellette!

Facebook
Idézet

"Az indiánok másképp élnek a világban. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van, aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen."

Celia Rees

 

 

 

Elérhetőség