Emulgeátorok
Hasonló folyamat zajlik le a majonéz készítésénél is, akol a tojás a vizes fázis, az étolaj pedig a zsíros. A tojásban lévő két természetes emulgeátornak - a lecitinnek és koleszterinnek köszönhető, hogy a majonéz mégis krémszerűen összeáll. A főzelékek liszttel (rántás, habarás) történő sűrítése (krémesítése) esetén is emulziót gyártunk.
Sajnos a kozmetikai ipar mesterséges emulgeátorokat használ, amelyek között sok a veszélyes vegyület.
A legkockázatosabb kozmetikai emulgeátor a Triethanol amine (TEA) és ennek származékai.
A készítmények címkéjén (INCI-jén -->ingredients) ezeket a leggyakrabban használt mérgező vegyületeket keresd:
- TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate
- TEA-Cocoate
- TEA-Cocoyl Hydrolyzed Protein
- TEA-Dodecylbenzenesulfonate
- TEA-EDTA
- TEA-Hydroiodide
- TEA-Lactate
Az összes trietanolamin származék rákkeltő nitrózaminokat képez a szervezetben, bőrirritáló hatású, súlyos vesekárosító, megterheli a májat. Ezeket az állításokat állatkísérletekkel is bizonyították és alátámasztották. A DEA, TEA, MEA mozaikszavak összetételekben való előfordulásával általánosságban is vigyázni kell, mert a jól hangzó nevek mögött álló vegyületek - diethanolamine, triethanolamine, monoethanolamine - általában károsak. Egyes anyagokkal reakcióba lépve erősen rákkeltő
nitrozaminokat képezhetnek, bár nem tisztázott, hogy a kozmetikumokban használt koncentrációban ez mekkora veszélyt jelent. Egyre inkább az a kutatók véleménye, hogy a rizikófaktor nagy ezeknek a vegyületeknek az esetében.
Forrás: http://antalvali.com/files/pdf/18-legkockazatosabb-vegyuletcsoport.pdf?getpdf=1