Méhviasz
2012. October 25., 22:10
A méhviasz a munkásméhek hasán lévő viaszmirigyek terméke. Apró víztiszta lemezek alakjában termelődik. Az évszázados tapasztalatok alapján a legismertebb és legnemesebb állati eredetű viasz, melyből a legkiválóbb természetes kozmetikumok és környezetbarát felületkezelő anyagok készíthetők. A természetben található gyógyhatású szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, melyek hatása az idő múlásával sem csökken. A méhviasz kb. 85%-ban keveréke a cerotinsavnak és myricinnek, amely hasonló a zsírokhoz, de nem tartalmaz glicerint. A méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre, 50 g virágporra van szükségük.
Felhasználása: a világ viasztermelésének legnagyobb részét kozmetikai célokra használják, például ajakpirosító, arckrém, borotvaszappan, borotvakrém, színpadi arcfesték, bajuszpedrő készítésére. A gyógyászatban a penicillin injekció hatásának hosszabbítására, vagy fülgyertyaként, kenőcs, tapasz készítéséhez használják. Emellett ipari felhasználása is igen széleskörben elterjedt (pl.: bútorfényező, színes ceruza, üvegek légmentes lezárása, stb.).